Aktivist i Gubbängen: De filmade och slog mig

TT

Publicerad 2024-04-25 08.48

Aktivisten Mathias Wåg skriver på Aftonbladet kultur att han var målet för attacken i Gubbängen i Stockholm på onsdagskvällen.

”De tog sig rakt mot mig och började mata slag i mitt ansikte”, skriver han.

Händelsen ägde rum på en teater i Gubbängen i södra Stockholm på onsdagskvällen, vid ett evenemang arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Enligt vittnesmål stormade maskerade personer in, vandaliserade och kastade någon form av föremål som fyllde lokalen med rök.

Klas Sandberg, som sitter i Styrelsen för Vänsterpartiet i Enskede, satt och samtalade med en partikamrat när männen dök upp.

– Jag ser svartklädda figurer komma instormande. Vi försöker att mota ut dem, och då blir jag sprejad i ansiktet, säger han.

Enligt honom rör det sig antagligen om någon form av försvarssprej, innehållande bland annat färg.

– Det svider som fan, både i huden och ögonen. Det gick väldigt snabbt, på femton sekunder var det över. Ögonen brände som eld.

”Tog sig rakt mot mig”

Journalisten och aktivisten Mathias Wåg beskriver i en opinionsartikel i Aftonbladet kultur att han tror att han var målet för attacken.

”Två personer plöjde sig målmedvetet genom fikaborden. De tog sig rakt mot mig och började mata slag i mitt ansikte. Samtidigt stod en av angriparna och filmade”, skriver han.

Han tror att det rör sig om nazistgrupper som attackerade honom för att sprida filmerna i chattgrupper på nätet. Han ska enligt egen utsaga ha varit en måltavla efter att ha skrivit om grupperna i artiklar på Aftonbladets kultursidor. Han är också ansvarig utgivare för vänstertidningen Brand.

På 1990-talet var Wåg en del av vänsterextrema Antifascistisk aktion (Afa), ett nätverk han lämnade på 00-talet. Han har också i mer än tio års tid tagit avstånd från våld. Wåg skrev under kvällen på X att han inte skadades.

”Skönt att vara seg, gammal o härdad”.

Manifestation planeras

Klas Sandberg och hans kollega, som också blev sprejad, blev omhändertagen av ambulanspersonal som sköljde deras ögon. Sandberg fick följa med till akuten för kontroll, men förutom att han känner sig omskakad mår han bra.

Attacken till trots genomfördes mötet, och en manifestation ska hållas på Gubbängstorget på lördag.

– Vad är alternativet, är det att låsa in sig i någon garderob? Det är det väl ingen som är hjälpt av heller, säger Klas Sandberg.

Följ ämnen i artikeln