Val 2018: Nazistisk närvaro vid S valvaka i Boden

Valresultat riskerar att ha påverkats av NMR:s närvaro

Publicerad 2018-09-10

Socialdemokraterna backar i stora delar av Norrland till förmån för både SD och lokala partier.

I norrbottniska Boden har nazistiska NMR varit ett tydligt inslag i valrörelsen där de försöker komma in i kommunfullmäktige.

– Det känns inte bra att det står nazister utanför vallokalerna och markerar sin närvaro, säger Claes Nordmark, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

När Aftonbladet besöker vallokaler i Boden skyltar de tydligt med sin närvaro, anhängarna av den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

De står i grupp utanför lokalerna och försöker dela ut röstkort till alla väljare på väg in för att bekänna färg.

När etablerad media dyker upp tar de fram sina telefoner för att filma.

– De har varit inne i vallokalerna och filmat och fotat folk som ska rösta. De har också stått och hånskrattat mot andra partier som försökt kampanja tidigare under valrörelsen, berättar Claes Nordmark, Socialdemokraternas förstanamn i Boden.

Nordmark berättar att NMR har ett tydligt mål; att ta sig in i kommunfullmäktige.

– Det känns väldigt tråkigt. De vill få in en person i kommunfullmäktige, det tror jag inte de kommer lyckas med. Men det känns inte bra att det står nazister utanför vallokalerna och markerar sin närvaro, säger han.

Lokalbefolkningen som Aftonbladet pratar med säger att de tycker att NMR:s närvaro är olustig, men att de försöker ignorera dem.

– Det är fruktansvärt och jag hoppas det får ett stopp snart. Men det är positivt att man ser att folk står upp mot det så vi kan ta tag i det, säger förstagångsväljaren Ida Robbegård Vikström, 19.

Samtidigt som NMR vill in i kommunfullmäktige har Socialdemokraterna i Boden ett dåligt val bakom sig från 2014 och i söndagens val backade de ytterligare. Enligt Claes Nordmark tappar de väljare både till Sverigedemokraterna och lokala partier som Sjukvårdspartiet och Alternativ för Boden.

Varför folk överger S i ett tidigare starkt socialdemokratiskt fäste tror han har går långt tillbaka i tiden.

– Det kan att ha och göra med en del strukturomvandlingar på 90-talet. Sjukhuset flyttade till Luleå och försvaret skar ner. Då minskade Bodens befolkning från 30 000 till 28 000 på bara några år. Där kan det ha öppnats en möjlighet för missnöjespartier att etablera sig, förklarar han.

Han tror att folk vill se bättre möjlighet till arbete och en tydligare linje för integrationen.

– Jag tror att folk vill se fler jobb och integrationsfrågan är såklart viktig. Det kanske inte alltid har fungerat optimalt.

Enligt siffrorna från valdagen backade S i Boden med 2,6 procent, men när Aftonbladet träffar Claes Nordmark på Socialdemokraternas valvaka säger han att han är optimistisk.

– Socialdemokraterna är största riksdagspartiet så det känns bra. Vad gäller NMR så tycker jag att vi behöver se över lagstiftningen för vad som egentligen är okej. Eftersom vi alltid har stått upp mot nazism hatar de oss.