Zimbabwe: Presidenten avbryter utlandsresa

Foto: Natalia Fedosenko/AP/TT
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa.

avTT

NYHETER

Efter den senaste tidens eskalerande oroligheter i Zimbabwe har landets president Emmerson Mnangagwa beslutat att avbryta sin pågående utlandsresa och återvända hem för att landet ska få "lugn, stabilitet och bli fungerande igen".

"Mot bakgrund av den ekonomiska situationen kommer jag att återvända hem efter en mycket produktiv vecka med handels- och investeringsmöten", skriver den zimbabwiske presidenten på Twitter och tillägger att det i stället blir landets finansminister Mthuli Ncube som representerar Zimbabwe vid Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Mnangagwa inledde sin resa i Ryssland i förra veckan och befann sig på söndagen i Kazakstan. Meningen var att han skulle avsluta rundresan den kommande veckan i Davos.

Nattliga räder

Men trycket på presidenten blev för hårt och han tvingas nu åka hem.

Minst 12 människor har den senaste veckan dödats och 78 behandlas för skottskador, enligt uppgifter från zimbabwiska människorättsorganisationer. Protesterna började efter regeringens besked att bensinpriset höjs från motsvarande 11 kronor till 29 kronor och 50 öre per liter, och dieseln från 12 kronor och 10 öre till 27 kronor och 70 öre.

De senaste månaderna har det hårt prövade landet dessutom haft akut brist på importerade varor.

Regimen har svarat hårt med skottlossning, massgripanden, nattliga räder och nedstängning av internet.

Och enligt en av president Mnangagwas talespersoner ska förra veckans nedslag mot demonstranter ses som en försmak av hur regeringen kommer att svara på oroligheter framöver.

Se över grundlagen

– Regeringen kommer inte att stå och titta på medan smala intressen agerar så våldsamt. Responsen hittills är bara en försmak av vad som kommer, säger talesperson George Charamba till den statskontrollerade tidningen Sunday Mail.

Enligt Charamba kommer regeringen att se över bestämmelser i grundlagen, vilka enligt honom missbrukas.

När Mnangagwa valdes till president i juli lovade han bryta med föregångaren Robert Mugabes taktik, som gick ut på att använda säkerhetsstyrkor för att slå tillbaka civila protester.