Utökat ålförbud väntar i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2018-12-17

Ett tre månader långt förbud för ålfiske väntas även nästa år. Arkivbild.

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år, om EU-kommissionen får som den vill.

Nu omfattas även småålarna – glasålen – av förbudsplanerna.

Efter att i fjol ha enats om ett tremånadersstopp för ålfiske i Östersjön, Nordsjön och Atlanten är tanken att EU:s fiskeministrar nu ska gå ett par steg längre.

Inför måndagens möte i Bryssel är tanken att tremånadersförbudet ska gälla i alla EU-vatten och dessutom för ålar av alla åldrar och storlekar, inklusive det så kallade glasålsstadiet då den unga ålen ännu inte blivit längre än tolv centimeter.

Sverige tillhör de pådrivande.

– Vi har under en längre tid jobbat med att påverka kommissionen och andra länder att gå i en mer paneuropeisk riktning. Jag tycker att vi har lyckats mycket väl. Det här är ett sätt att faktiskt kunna rädda ålen, som är i ett väldigt allvarligt skick, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Sverige försökte även i fjol få igenom det som nu föreslås, men fick då ge med sig.

– Det finns några länder som inte ser så positivt på det. Men jag hoppas verkligen att en majoritet har en annan åsikt. Det här är ett jättestort steg i rätt riktning, säger Bucht i Bryssel.

Måndagsmötet lär – i sedvanlig ordning – dra ut på tiden då en lång rad andra fiskekvoter i Atlanten och Nordsjön ska spikas av ministrarna.

ANNONS