Tomt i ladorna hos KD - tvingas be om pengar inför extraval

Uppdaterad 2014-12-12 | Publicerad 2014-12-11

Kör sms-kampanj för att få in pengar till extravalet.

Inför extravalet i mars ekar Kristdemokraternas kassa i praktiken tom.

Nu tvingas man be medlemmar och sympatisörer om hjälp för att klara av valrörelsen.

– Det är i praktiken tomt i ladorna för oss, säger partisekreteraren Acko Ankarberg (KD).

När Stefan Löfven efter förra veckans regeringskris meddelade att det blir extraval den 22 mars chockade det många. Det ställde också till stora problem för riksdagspartierna som varken var mentalt eller ekonomiskt förberedda på en valrörelse kort efter årets två.

Nu ekar partikassorna tomma på många håll och det bli en stor utmaning att entusiasmera de trötta valarbetarna.

Ett av de partier som har det allra tuffast är Kristdemokraterna. Under 2014 lade man 25 miljoner kronor totalt på EU-valet i maj och de allmänna valen i höstas. Men inför extravalet blir det en rejält mycket stramare budget. Det hela sker i ett läge när partiet inte har råd att tappa väljare - då riskerar man att åka ur riksdagen.

Ber om hjälp i kampanj

– Vi är ett fattigt parti. Som det ser ut nu kommer vi att kunna satsa några få miljoner på valrörelsen. Normalt sätt hinner man ju samla pengar under fyra år inför nästa valrörelse. Men nu är det nästan tomt i ladorna för oss, säger hon.

Partiet tvingas nu be sina medlemmar och sympatisörer om hjälp i en kampanj på sin hemsida. Ankarberg menar att partifolket är vana vid att öppna plånboken för att hjälpa till.

– Vi har många medlemmar och sympatisörer som är aktiva i ideella verksamheter på olika sätt. Det civila samhället är viktigt för oss, vi har många medlemmar och sympatisörer som engagerar sig där. Det tror jag vi kan ha nytta av. Det är bra att bidra till partier, både med tid och med pengar.

Acko Ankarberg menar att det var omöjligt för något parti att vara beredd på det som nu komma skall.

– Det är därför som frivilliga bidrag nu blir så viktiga. Vi har nu en bra lag som tydliggör transparens om vem som har gett pengar över en viss nivå. Alla pengar är värdefulla för vårt parti nu.

Måste tänka nytt

Redan nu står det klart att bristen på pengar gör att den kristdemokratiska rörelsen måste tänka nytt både när det gäller politiken och hur man kampanjar.

– I en normal valrörelse har vi mer pengar och kan satsa mer på tv-reklam och reklam på andra ställen. Det blir mycket mindre av det och det är klart att det är en nackdel för oss som fattigt parti. Det blir ännu viktigare med mobilisering av medlemmar och sympatisörer - att de går ut och pratar med folk. KD är ett folkrörelseparti, det är vår styrka i valrörelser, säger Ankarberg.

Men det är inte bara inom KD som det är ont om pengar. Enligt vad Aftonbladet erfar är det ännu oklart hur Vänsterpartiet ska kunna få ihop tillräckligt med pengar. Partiet vill ännu inte kommentera hur stor budget man kommer ha.

Läget är mest akut för de mindre partierna. Men på flera håll finns det också hopp. Redan i förra veckan sa Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet:

– Vi har nyligen avslutat en lång, sammanhållen val­rörelse och blev färdiga med vår valutvärdering i helgen, som visar på våra styrkor och svag­heter i den gångna valrörelsen. Vår beredskap är därmed väldigt god för ett nytt val.