Misstänkt hästplågare släppt på fri fot

Publicerad 2018-05-23

Djurplågerifallet i Uppsala har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Nu har den misstänkte hästplågaren som tidigare anhölls försatts på fri fot – misstankarna kvarstår.

– Jag tror inte att han kommer våga sig på att komma hit igen, säger hästägaren Agnes Mårs.

En misstänkt djurplågare kunde anhållas efter att hästägaren Agnes Mårs hade publicerat en bild som föreställde en man tillsammans med ett sto i stallet i Uppsala.

Enligt tidigare uppgifter hade mannen stuckit in sin hand i stoet.

– Jag blev helt chockad när jag såg på filmen vad han gjort. Det känns inte tryggt, har Agnes Mårs, 28, sagt till Aftonbladet.

Släppts på fri fot

Nu har den misstänkte försatts på fri fot.

– Efter vidtagna utredningsåtgärder har åklagare beslutat försätta den misstänkte på fri fot. Misstankarna kvarstår, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Kammaråklagare Johan Strömbäck är den som leder förundersökningen. Han uppger att mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för djurplågeri och att beslutet om att försätta mannen på fri fot fattades av jouråklagare.

– Det finns tre grunder för att begära någon häktad: kollusionsfara, flyktfara och risk för fortsatt brottslighet. Inget av häktningsskälen var tillräckligt starka och den bedömningen delar jag, säger Strömbäck.

Agnes Mårs uppger att hon inte är förvånad över utvecklingen.

– Jag tycker såklart att det är jättetråkigt att han försatts på fri fot men det var ändå högst troligt att det skulle bli så. Det var skönt att han greps och jag har kunnat sova gott i natt. Jag tror inte att han kommer våga sig på att komma hit igen, säger hon.

”Pågående brottsutredning”

Fallet väckte mycket starka reaktioner i samband med att hästägarens inlägg spreds på sociala medier.

– Det sprids väldigt fort och det blir känt för väldigt många snabbt. Det finns en tonalitet i inläggen som ofta kan vara kränkande. Det är en pågående brottsutredning och ingen är dömd för det här. Vi får se vad utredningen kan visa, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

Följ ämnen i artikeln