Ambassad invigdes – 55 dödades i Gazaremsan

avTT

Foto: Dusan Vranic/AP/TT
En palestinier som skadats i samband med protesterna förs till ett sjukhus i Gaza.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Palestinier bränner bildäck under protesterna vid Gazas gräns mot Israel under måndagen.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
En pojke viftar med en palestinska flagga medan han passerar genom den svarta röken från brinnande bildäck vid Gazas gräns mot Israel.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
En palestinier slungar stenar mot israeliska styrkor på andra sidan gränsen, vid protesterna på Gazaremsan inför invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
En skottskadad palestinier bärs undan av andra demonstranter vid protesterna på Gazaremsan.

Det blev en våldsam dag vid protesterna i Gazaremsan i samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad.

Totalt uppges 55 palestinier ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor och närmare 800 ha skottskadats – i konfliktens blodigaste dag på nästan fyra år.

Minst åtta barn under 16 år finns bland de dödade, uppger Riyad Mansour, palestiniernas sändebud till FN.

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen. Men det hindrade inte palestinier från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldats på av måndagens omstridda ambassadinvigning. Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor deltog i protesterna vid tolv områden längs gränsen.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrån AFP, innan han tillsammans med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destination gränsen.

"Kommer att stoppas"

18-årige Muataz al-Najjar, som skadats vid fyra tillfällen under de senaste veckornas protester, var en av dem som siktade på att försöka ta sig över gränsen.

– Ambassadflytten från Tel Aviv kommer att stoppas, säger han.

Andra, som 50-åriga Faris Abu Hajaras, hade förberett sig för att hålla sig bland folkmassorna längre bort från gränsen.

– Vi kommer att bete oss fredligt med våra händer så här, säger han med armarna upp i luften.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapporterar palestinska hälsovårdsmyndigheter att 55 personer har dödats av israelisk eldgivning under måndagen. Nära 2 240 människor skadades, varav omkring 770 av kulor.

Anklagar Hamas

Antalet dödade på en enda dag är därmed högre än de 54 palestinier som skjutits ihjäl av israeliska soldater sedan protesterna inleddes den 30 mars.

Det är också den blodigaste enskilda dagen i konflikten sedan kriget mellan Israel och den islamistiska palestinska rörelsen Hamas sommaren 2014.

Militären anklagar Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en "terroroperation under skydd av människomassor".

Medan protesterna pågick längs gränsen angrep Israel också Hamasmål från luften.

"Ett stridsflygplan attackerade fem terroristmål i en militär träningsanläggning som tillhör terrororganisationen Hamas i norra Gazaremsan", skriver israeliska militären i ett uttalande.

"Totala hopplösheten"

Protesterna är planerade att nå klimax på tisdagen, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Flytten av USA:s Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem har väckt skarp kritik från omvärlden, och vrede bland palestinierna. Den följer efter president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Ambassadflytten ledde till det som många befarade, och risken för fortsatta våldsamheter och instabilitet är stor, enligt Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet. Det politiska dödläget som råder i Gazaremsan sedan ett decennium tillbaka ligger i botten som en viktig orsak till demonstrationerna – liksom Hamas försvagade position i Gaza, påpekar Persson.

– Det som underblåser demonstrationerna är den totala hopplösheten och det faktum att det inte finns någon politisk horisont över huvud taget för Gaza.