Fler kan få behålla sjukpenning längre

TT

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2019-01-25

Utredning föreslår ändringar i sjukförsäkringen. Arkivbild.

Regeringens utredare vill mildra kraven för att få behålla sjukpenningen efter ett halvt års respektive ett års sjukskrivning. Reglerna är enligt utredaren för hårda i dag – fler än vad som är rimligt mister sin ersättning vid omprövningarna.

– Beviskraven är för strikta och för svåra att uppfylla, säger den särskilde utredaren Claes Jansson apropå vad som i dag krävs för att en person ska få behålla sin sjukpenning efter 180 dagars och 365 dagars sjukskrivning.

I ett delbetänkande till regeringen om sjukförsäkringen, med titeln Ingen regel utan undantag, föreslår Jansson att reglerna ska lättas upp. Normalt gäller att en person som varit sjukskriven i 180 dagar ska prövas mot det som enligt lagen benämns "normalt förekommande arbete". I praktiken innebär det att Försäkringskassan ska bedöma om den sjukskrivne är tillräckligt frisk för att klara andra jobb på arbetsmarknaden, också hos andra arbetsgivare.

Om personen bedöms klara det mister han eller hon sjukpenningen och förutsätts söka ett annat arbete.

För hård

Utredaren anser att det är en för hård regim. Möjligheterna att få behålla ersättningen längre tid, utan att prövas mot andra arbeten, borde vara större.

– Man kan tycka att sex månader är en ganska lång tid, men i praktiken är det svårt att få fram utlåtanden från läkare och specialistläkare på den tiden, säger Claes Jansson.

Utredaren anser också att Försäkringskassan även efter ett helt års, 365 dagar, sjukskrivning ska kunna skjuta upp prövningen mot andra arbeten. Det förutsätter att det är hög grad av sannolikhet att personen ska kunna återgå i arbete hos den nuvarande arbetsgivaren.

En bortre gräns sätts dock vid två års sjukskrivning, enligt utredningen.

Om regering och riksdag säger ja till förslagen skulle de kunna införas från 2020.

Fler får behålla

En effekt av förslagen bedöms bli att ett antal tusen personer får behålla sjukpenningen längre i stället för att mista den efter 180 dagar.

För staten bedöms kostnaderna öka med 200 miljoner det första året och öka till närmare en halv miljard det tredje året.

Förslagen ingår i ett delbetänkande om ändringar av sjukförsäkringen. De slutliga förslagen ska lämnas i höst, senast den 15 oktober.

ANNONS