Fembarnsmor styr sökandet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

”Den skyldige måste känna området väl”

STJÄRNSUND. Fembarnsmamman Anna Eling, 37, leder sökandet efter Engla.

Hon styr trupperna till gruvor, raviner, jaktstugor – och rallyvägar.

– Gärningsmannen måste vara någon som kan området och är ute mycket i skog och mark, säger hon.

Anna Eling prickar av de genomsökta områdena på en stor karta. Hon leder de frivilliga som letar efter Engla i terrängen.

Anna Eling sitter i högkvarteret i Stjärnsund.

Hon prickar av på en stor karta vilka områden som är genomsökta. Hon har hela tiden nära kontakt med polisens specialstyrka.

Hjälper polisen

– Vi står till polisens förfogande och scannar av områden de vill att vi ska söka på. Vi använder detaljerade kartor som visar stenar, gruvhål och småvägar, säger hon.

Sommarstugor, källare, rivningshus, ruiner, jaktstugor och vindskydd söks av – ett efter ett.

Hon arbetar nästan dygnet runt, hennes man får sköta bondgården. Så fort hon lämnat av barnen på morgonen sätter hon igång. Trots att hon före försvinnandet inte ens kände Englas familj.

– Jag är fembarnsmamma. Jag skulle inte klara av att mitt barn försvann och folk inte gjorde allt för att hjälpa till, säger hon.

Över 300 har anmält sig som frivilliga. Företag skickar sin personal. Elever får ledigt från skolan för att söka. Enduroförare står redo att gå igenom den allra svåraste terrängen.

Åkerier letar i områden som är populära bland chaufförer, eftersom den misstänkte gärningsmannen själv kör lastbil. Dessutom söker man kring vägar som använts på rallytävlingar eftersom 42-åringen varit engagerad i motorsport.

– Gärningsmannen måste vara någon som kan området. Annars skulle inte Engla ha kunnat försvinna så fort som hon gjorde. Vi hoppas kunna hitta henne levande, även om chansen blir mindre för varje dag som går, säger Anna Eling.

Konto för sökandet

Från och med måndag öppnas ”Englas konto” ett bankgiro med nummer 277-3257 där allmänheten kan sätta in pengar som främst ska gå till omkostnader för sökandet – och för att stötta Englas familj.

Följ ämnen i artikeln