– Det är inte acceptabelt

Publicerad 2012-07-04

Politikerna ryter till mot vården av unga kvinnor – ihop med brottslingar

SKYLLER PÅ LANDSTINGEN Göran Hägglund (KD) menar att landstingen måste skärpa sig.

”Ett fullkomligt misslyckande.”

”Totalfel.”

Politikerna rasar efter Aftonbladets avslöjande om att unga kvinnor med självskadebeteende tvångsvårdas på rättspsyk.

Minst 13 unga tjejer med självskadebeteende vårdas just nu på rättspsyk, avslöjade Aftonbladet i går. Trots att de inte har begått något brott tvångsvårdas de på fängelseliknande kliniker tillsammans med dömda brottslingar.

Samtliga riksdagspartier förfasas över uppgifterna i granskningen.

– Jag blir bedrövad över att det fortfarande förekommer, säger Kenneth Johansson (C), ordförande i social­utskottet.

”Inget händer”

Kritiken mot att unga tjejer spärras in bland mördare och våldsmän är inte ny.

– I alla år har man sagt att det här inte ska ske, men sen händer ingenting. Det är en politisk ickefråga, säger­ ­Sofia Åkerman som tillsammans med Thérèse Eriksson har skrivit boken ”Slutstation rättspsyk”.

Socialminister Göran Hägglund (KD), som har det yttersta ansvaret för vården i Sverige, vill först inte ge en kommentar eftersom han anser att det ”i första hand är en fråga för landstingen och vårdgivarna”.

Men när Aftonbladet träffar honom under politikerveckan i Almedalen ­säger han att landstingen brister i sitt ansvar.

– Det är uppenbart att landstingen har för liten ­kapacitet att möta de behov som finns hos unga personer som behöver övervakning och vård dygnet runt. De måste se till att förbättra sin kapacitet.

’Det tar för lång tid’

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på landstingens intresseorganisation SKL, tycker att det tar för lång tid att nå en förändring.

– Om jag var mamma till en av de här tjejerna skulle jag inte tycka att det var ­acceptabelt.

Just nu pågår ett nationellt projekt som ska utvärdera den vård som finns och vad som fungerar. Någon ­sådan utvärdering har aldrig gjorts tidigare.

I dag i Almedalen

I dag hålls två seminarier i Almedalen om tvångsvården på rättspsyk av unga kvinnor med självskadebeteende.

Lyssna på debatt om vården och träffa författarna till den kritiskt granskande boken ”Slutstation rättspsyk”.

Läs mer på http://rattspsyk.wordpress.com

Vad tycker du om att unga kvinnor som inte har begått något brott vårdas på rättspsyk?

Mats Gerdau (M):

– Det är klart att ingen tycker att det är bra. Det kan ingen tycka. Jag hoppas att man kan lösa det här så att tjejerna får bra vård som också är ­säker och trygg.

Barbro Westerholm (FP):

– De ska absolut inte vårdas tillsammans med de som har begått brott. De ska ha särskilda enheter där de behandlas, vårdas, rehabiliteras. Om vi inte kan komma åt det krävs lagstiftning.

Kenneth Johansson (C):

– Det känns som ett fullkomligt misslyckande, jag blir bedrövad över att det fortfarande ­förekommer. Att det inte finns alternativ kan möjligen vara en förklaring, men inte ett försvar.

Agneta Börjesson (MP):

– Det är helt fel. ­Tyvärr är det bara rättspsyk som kan erbjuda en vårdplan, den vanliga slutna psykiatrin liknar mest förvaring. Det är otäckt att rättspsyk används som hot.

Lena Hallengren (S):

– Jag tror inte att det finns ­någon som tycker att det här är bra. Det är en stämpel som skapar en väldigt märklig känsla. Om SKL nu har fått i uppdrag att ta fram kunskap om vården borde de också titta på hur den ska organiseras.

Eva Olofsson (V):

– Jag tycker att det är totalfel. Unga kvinnor som mår dåligt ska självklart inte till rättspsyk. Den kompetensen borde finnas inom den allmänna psykiatrin.

Per Ramhorn (SD):

– Det är naturligtvis förskräckligt. Man måste börja med att satsa på fler vårdplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin. De här tjejerna har haft problem redan i unga år.

Göran Hägglund (KD): ”Landstingen har ett jättestort ansvar att säkerställa att varje person får relevant vård. Det är uppenbart att de har för liten kapacitet att ­möta de behov som finns hos unga personer som behöver övervakning och vård dygnet runt”.