”Khashoggis kropp har styckats i bitar”

Turkiet bekräftar: Journalisten har blivit styckmördad på saudiska konsulatet

avMikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiska myndighetskällor bekräftar att journalisten Jamal Khashoggi har blivit styckmördad.

Under måndagen har turkiska utredare undersökt saudiska konsulatet, den misstänkta brottsplatsen.

– Utredarna letar efter giftiga material som försvinner eftersom de målas över, sa Turkiets president Erdogan till pressen.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan den 2 oktober.

Han sågs senast då han gick in på saudiska konsulatet i Istanbul för att få de papper han behövde för att kunna gifta sig med sin fästmö Hatice Cengiz.

Hon väntade på sin fästman utanför byggnaden men såg honom aldrig igen.

Jamal Khashoggi har blivit ”skuren i bitar”

Under måndagen har saudiska konsulatet undersökts av turkiska utredare och en turkisk myndighetskälla bekräftar nu för CNN att Jamal Khashoggis kropp har blivit ”skuren i bitar”.

Turkarna sökte igenom konsulatet i nio timmar och letade efter giftiga material och bevis som kan ha målats över.

– Jag hoppas att vi kan dra slutsatser som ger oss en rimlig förklaring så fort som möjligt då utredarna letar efter saker som giftiga material vilket försvinner eftersom det målas över, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till pressen.

En källa med insyn i utredningen säger till Reuters att utredarna ”har gjort vissa fynd” när de sökt igenom konsulatet.

1 av 2 | Foto: Hurriyet/AP/TT
Bilden sägs visa Jamal Khashoggi när han kliver in på det saudiska konsultatet den 9 oktober. Sedan dess har ingen sett honom.

15 misstänka män

Turkiska utredare väntas även leta igenom den saudiska generalkonsulens bostad i Istanbul senare under tisdagen. Övervakningsfilmer har visat att fordon rört sig mellan konsulatbyggnaden och generalkonsulens hem den 2 oktober, då Khashoggi försvann.

De turkiska myndigheterna säger även att en grupp på femton saudiska män, varav flera verkar ha anknytningar till den saudiska regeringens toppskikt, är intressanta för utredningen.

De ska alla ha kommit in i landet samma datum som Khashoggi försvann.

Sent natten mot onsdagen uppgav Turkiet att de identifierat minst fyra misstänkta män med kopplingar till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, enligt New York Times.

”Kan vara vid liv”

En alternativ teori är att Khashoggi ska ha förts tillbaka till Saudiarabien levandes, och ifall det vore fallet kan det komma att väckas frågor om Salah Muhammed al-Tubaiqi, som listas som en av de femton männen.

al-Tubaiqi är chef för rättsmedicinska avdelningen vid det saudiska inrikesministeriet enligt en saudisk myndighetssajt.

Om al-Tubaiqi åkte från Saudiarabien till Istanbul innan Khashoggi gick in på konsulatet, som turkiska källor hävdar, är det svårt att få ihop förklaringen att ett eventuellt mord inträffade i förhörsrummet.

”Världen förtjänar svar”

Enligt källor till CNN har saudiska myndigheter dock förberett en rapport där de kommer erkänna att Khashoggi dog till följd av ett förhör som gått snett.

Källorna säger att syftet med förhöret från början var att föra journalisten tillbaka till Saudiarabien.

Detta skulle innebära att Saudiarabien skulle bli tvungna att dra tillbaka sin tidigare förklaring om att Khashoggi lämnat konsulatet levande.

Samtidigt i USA twittrar president Donald Trump om sitt samtal med kronprins Mohammed bin Salman som enligt honom ”helt förnekar all vetskap” om vad som hänt journalisten.

På tisdagsnatten svensk tid uppgav Trump för AP att anklagelserna mot Saudiarabien är ”ännu ett fall av oskyldig till motsatsen bevisas”.

Vice president Mike Pence lovade under tisdagen att de ska ”gå till botten med det här”.

– Det är viktigt att världen får veta sanningen. Om herr Khashoggi mördades, behöver vi veta vem som bär ansvaret.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM