Stängde byn direkt: ”Vi har sluppit corona”

Publicerad 2020-04-04

Över 11 000 döda. På väg mot lika många smittade som Italien.

Men det finns undantag i den spanska tragedin.

En bergsby i Andalusien har sluppit coronaviruset genom stenhård karantän.

– Vi kan inte veta något om framtiden, men vi hoppas att det fortsätter så här, säger borgmästaren Santiago Galván, 40.

Den 14 mars deklarerade Spanien nationellt nödläge och stängde ner landet med liknande restriktioner som Italien redan hade genomfört.

Bergsbyn Zahara de la Sierra i Andalusien hade dittills sluppit corona. Borgmästaren Santiago Galván var fast besluten att fortsätta hålla viruset borta.

– Vi såg den hemska utvecklingen i Italien och sa att vi kan ha samma problem hos oss inom några dagar. Vi bestämde oss för att stänga byn, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Zahara de la Sierra har omkring 1 400 invånare. Fem vägar leder in till byn. Redan samma dag som Spanien sattes i karantän stängdes fyra av dem.

Vid den femte finns en vägspärr där alla bilar desinficeras noga innan de får åka vidare.

– Bara de som måste in och ut ur byn för arbete släpps igenom, säger Santiago Galván.

Alla bilar sprejas vi vägspärren

Vägspärren vaktas av en polisman och två män i skyddskläder som normalt används när byns olivlundar besprutas. Nu sprejar de alla fordon med en blandning av vatten och klorin. Även däcken desinficeras med hjälp att ett tråg som normalt används för att tvätta får.

Inne i byn rengörs gator och torg med samma metoder två gånger i veckan.

– Varje måndag och torsdag desinficerar vi allt. Dörrar, fönster, varje öppen affär, säger Santiago Galván.

Han är medveten om att proceduren inte nödvändigtvis stoppar smittspridning – men den skänker trygghet till invånarna.

– Vi har lyckas skapa lugn i befolkningen. De vet att ingen okänd kan komma in, säger han till CNN som var först att berätta om åtgärderna i Zahara de la Sierra.

De första dagarna stoppades turister från bland annat Tyskland och Frankrike från att komma in i byn.

– Vi är en av Spaniens vackraste byar och brukar få hit många turister. Men vi har bara fått positiva reaktioner och är nöjda med beslutet att stänga, säger borgmästaren till Aftonbladet.

Flera städer och byar i närheten har drabbats av både smittade och döda i coronautbrottet.

Santiago Galván säger att invånarna i Zahara har slutit upp bakom byns stenhårda karantän, särskilt den fjärdel som är över 65 år.

– Alla är instänga i hemmen. Bara mataffärer och apotek är öppna. Vi har 20 butiker och fem restauranger men alla är stängda. De som behöver hemleverans av mat och mediciner får det gratis. Vi har två tjejer som jobbar hela dagarna med det.

”Inga symtom än så länge”

Byns läkarmottagning ringer även runt till invånarna och kollar hur de mår, berättar Santiago Salván.

– Alla mår bra än länge. Ingen har visat symtom på covid-19.

Liksom resten av Spanien lider byn hårt ekonomiskt av karantänen. Borgmästaren säger att det kommer att krävas finansiellt stöd från myndigheterna längre fram.

På kortare sikt håller han tummarna för att fortsätta hålla viruset borta.

– Vissa kommer hit och arbetar, andra lämnar byn för att jobba. Det är ungefär 20 invånare som arbetar utanför Zahara, bland annat på sjukhus. Vi gör stora ansträngningar, men vi kan inte veta något om framtiden. Vi kan bara hoppas att vi fortsätter ha noll smittade.

Spaniens siffror närmar sig Italiens

I Spanien som helhet fortsätter de dystra siffrorna att ticka in. På fredagskvällen fanns knappt 119 199 bekräftat smittade och 11 198 döda. Spanien närmar sig därmed Italien som samtidigt hade 119 827 smittade och 14 681 döda, enligt Johns Hopkins-universitetet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln