Studie: Facebook kan göra dig deprimerad

Att avsluta ditt konto kan ge fördelar för både hälsan och plånboken

Publicerad 2019-10-12

En ny studie visar att Facebook inte är det bästa för hälsan. En grupp studenter, som deltog i studien fråntogs det sociala nätverket, kände sig mindre deprimerad, gjorde mindre impulsköp och använde sin tid mer effektivt än tidigare.

En ny studie, ”The economic effects of Facebook”, har undersökt 1 769 studenter vid Texas universitet. Forskarna delade in studenterna i två grupper: en grupp som inte fick använda Facebook under en vecka och en annan grupp som fortsatte att använda sajten som vanligt.

Studien kunde sedan visa att Facebook påverkar hur vi ser och konsumerar nyheter, vårt vardagsliv och hur vi upplever depression.

Deltagarna som fick ha kvar det sociala nätverket använde Facebook i genomsnitt 1,9 timmar per dag. Av den tiden tillbringade de mellan 15 till 30 minuter med att konsumera nyheter via Facebook.

Kände sig mindre deprimerade

Gruppen som blev fråntagna Facebook, som tidigare använt sajten som nyhetskälla, vände sig inte till traditionell media istället. Men de rapporterade att de kände sig mindre deprimerade, gjorde färre impulsköp, åt inte ute lika ofta, gjorde fler hälsosamma aktiviteter samt använde sin tid mer effektivt än tidigare.

Våra reslutat tyder på att användning av Facebook skapar känslor av depression”, skriver forskarna i studien. Något som bekräftats av tidigare studier.

En av studiens mer oroväckande upptäckter var att många nästan uteslutande förlitar sig på Facebook som nyhetskälla, som fortfarande har problem med falska nyheter. Deltagarna som blev fråntagna Facebook var därmed mindre utsatta för så kallade ”fake news”.