Misstänkt mordbrännare på fri fot

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Mannen som misstänkts för 27 bränder i Småland har försatts på fri fot. Arkivbild.

Flera anlagda bränder skapade stor oro i Småland tidigare i år – men den man som tros ligga bakom har släppts från häktet.

Under senvåren och sommaren kom larm om ett femtiotal bränder i Småland. De rasade på kort tid i naturområden i Högsby och Mönsterås kommuner och misstänktes vara anlagda. Varje gång det brann växte oron bland boende i trakten. Till slut pekade misstankarna mot 55-åringen, och han häktades som misstänkt för 27 anlagda bränder.

Men under tisdagen släpptes han på fri fot, uppger Kalmar tingsrätt för TT. Mannen, som dock är fortsatt misstänkt, har släppts då man inte anser att det längre finns skäl att hålla honom häktad, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till TT.

– Brottsmistankarna kvarstår och utredningen fortsätter.

TT: Kommer det då att börja brinna igen framöver?

– Det kan man aldrig spekulera om. Han nekar till brott.

I många fall brann det i oländig terräng, ofta väldigt långt inne i skogen, har räddningstjänsten tidigare berättat. I flera fall var det stora högar, upp till 20 meter långa, med ris från skogsavverkning, som brann. I andra fall var det kalhyggen.

Under perioden rådde eldningsförbud, men tack vare snabba och stora räddningsinsatser blev det aldrig några långvariga skogsbränder.

55-åringen häktades tidigare misstänkt på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM