Tappade kraft efter marschen i Göteborg

Lisa Mattsson/TT

Publicerad 2019-09-24

Över 60 personer frihetsberövades i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017. Arkivbild.

Nazistdemonstrationen i Göteborg 2017 blev en vändpunkt för Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Två år senare är NMR en försvagad organisation, enligt tidskriften Expo.

Åtal väcktes mot 16 av deltagarna i marschen som nazistorganisationen NMR fått tillstånd att genomföra i Göteborg den 30 september 2017. En marsch med start vid Scandinavium i centrala Göteborg.

– Det här var när NMR var på sin topp. Året dessförinnan hade de haft en motsvarande demonstration i Stockholm – en slags styrkemanifestation och ett viktigt tillfälle att samlas och visa upp sig, säger Jonathan Leman som är researcher på Expo.

Men i Göteborg gick det inte som nazisterna tänkt sig. Antalet deltagare blev färre än tidigare – endast några hundra – och demonstranterna hann inte ens fram till startplatsen innan de stoppades. På vägen dit, i närheten av Bokmässan som samtidigt pågick på Svenska mässan, gjorde NMR-aktivister nämligen en rusning för att ta sig förbi polisen mot de motdemonstranter som samlats, och tumult utbröt.

Våldsamt motstånd

Över 60 personer frihetsberövades, däribland NMR:s ledare. Totalt åtalades 16 personer, varav hälften för våldsamt upplopp som skedde i samband med utbrytningsförsöket.

Enligt åtalet pressade de med sköldar, stötte med fanor och kastade plakat mot polisen. De tryckte även upp journalister mot en polisbuss med hjälp av sina sköldar.

En stor del av bevisningen består av filmer från de kameror som poliser bar på sig. Även bildmaterial från journalister och allmänhet har granskats.

Unikt åtal

Men det är den andra delen av åtalet – där 15 åtalats för hets mot folkgrupp – som gör denna rättegång ovanlig. Justitiekanslern har tidigare beslutat att NMR:s symbol tyrrunan, som fanns på fanor och sköldar under demonstrationen, inte i sig är brottslig. Trots detta menar åklagaren att kombinationen av symbolen, användningen av sköldar och hjälmar och slagord som "hell seger" utgör hets mot folkgrupp – eftersom den innebär ett "tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och därmed med idéer om rasöverlägsenhet och rashat".

– Det är unikt. Det speciella är att man pekar på de olika inslagen som var för sig inte tidigare befunnits straffbara, och visar upp dem som en helhet som man nu ska pröva, säger Jonathan Leman.

En fällande dom kan därför få konsekvenser, enligt Leman.

– Det skulle självklart ha betydelse för hur NMR och andra grupper i vit makt-miljön kan demonstrera och uppträda.

Splittrad organisation

Efter demonstrationen i Göteborg riktade NMR in sig på valet 2018. Målet var att ta mandat i tre kommuner – Ludvika, Boden och Kungälv – och organisationen tog även sikte på riksdagen.

Men inte heller detta gick som planerat. Resultatet blev 2 106 röster i riksdagsvalet – och inga kommunala mandat. Och efter valmisslyckandet har NMR krympt, säger Jonathan Leman.

– Det är helt klart en försvagad organisation. Vi ser en tydlig minskning i deras aktiviteter det här året, och i delar av landet har det helt stannat av.

Detta behöver dock inte betyda att extremnationalismen som helhet är på tillbakagång i Sverige – nya grupper bildas och risken finns att utbrytare blir ännu mer våldsbejakande, enligt Jonathan Leman.

– Sådana här tider av turbulens och splittring innebär vissa risker. Men det är också ett tillfälle då kretsen av aktiva faktiskt kan minska. Det är lite tidigt att säga, men vi märker att en del tycks falla ifrån.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig brottsrubricering.

Följ ämnen i artikeln