Brandvarnarbedragaren dömd – agerade inte ensam

Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-08-03

Bedragarna har sökt upp äldre kvinnor och sagt att de ska byta brandvarnare.

De har kommit över kontokort och tiotusentals kronor.

– Det är väldigt fult och otroligt lågt, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Minst fem kvinnor, samtliga över 90 år, har fallit offer för bedragare som bestulit dem på tiotusentals kronor.

Bedragarna har tagit sig in i deras hem genom att påstå sig inspektera och byta ut brandvarnare. Där har bedragarna kommit över offrens kontokort och kortuppgifter. Sedan har de tagit ut stora summor kontanter i bankomater och köpt varor på nätet för tiotusentals kronor.

– Det är väldigt fult och otroligt lågt, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Eftersom det drabbar svaga och utsatta väldigt hårt ser han mycket allvarligt på brottsligheten.

– Man blir så förnedrad och skrämd att man isolerar sig. Sådana konsekvenser är klart mycket mer allvarliga än bara den ekonomiska förlusten.

Ska ha fått hjälp

Svea hovrätt delade den uppfattningen och dömde i maj brandvarnarbedragaren till fem års fängelse för flera fall av bedrägeri, rån och stöld.

Hovrätten menar att brotten utförts med förslagenhet och att gärningsmannen utnyttjat den skyddslösa ställning som offren befunnit sig i. Domsstolen skriver i sin dom att mannen, en 27-åring, särskilt identifierat och sökt upp ensamstående äldre kvinnor.

Men mycket talar för att brandvarnarbedragaren inte agerat ensam utan haft hjälp för att vilseleda åldringarna i deras hem.

Tillvägagångssättet har oftast varit detsamma. Först har kvinnorna fått ett samtal om att deras brandvarnare behöver kontrolleras, vilket enligt Jan Olsson stärker trovärdigheten:

– Då ökar chanserna att man öppnar dörren när de knackar på.

Senare har en man dykt upp och utgett sig komma från ett fastighetsbolag. Efter att förövarna låtsats kontrollera brandvarnarna har offren förmåtts att ge ifrån sig bankkort och kod. Genom att lägga kortet på sin Iphone har gärningsmannen fått det att se ut som en kortbetalning. Därefter har han sagt sig gå ut till sin bil för att hämta kvitto. I stället har han försvunnit med bankkortet.

”Vem som helst kan plocka ut offer”

Enligt Jan Olsson är det i dag enkelt för en bedragare att söka reda på lämpliga offer, ta reda på var de bor, hur gamla de är och om de lever ensamma:

– Är det så att de vill fokusera på äldre för att de anser att de ska vara mer lättlurade är det bara att gå in på sidor på nätet som hitta.se. Vem som helst kan plocka ut sina offer på det sättet, säger han.

– Det är fruktansvärt, egentligen. Men det är så man gått tillväga många gånger.

För att förhindra bedrägerier mot åldringar måste barn, barnbarn och andra i omgivningen hjälpa till, menar Jan Olsson.

– Vi har ett ansvar mot våra äldre att informera dem om vad som kan ske.

Om någon tar kontakt ska man alltid kontrollringa till det företag som personen uppger sig komma från, exempelvis fastighetsbolag eller bank. Eller helt enkelt be personen prata med någon närstående i stället.

– Ska någon in i ens lägenhet ska man vara säker på att det är ett legitimt besök, säger Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln