Zaporizjzja uppkopplat mot ukrainska elnätet igen

Publicerad 2022-08-25

Kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina kopplades under onsdagen bort från elnätet på grund av brandskador på kraftledningar.

Det uppger den ukrainska kärnenergimyndigheten Energoatom, enligt AFP.

Vid 18-tiden meddelade FN:s atomenergiorgan IAEA att Ukraina meddelat att kraftverket är uppkopplat igen.

Följ ämnen
Ukraina

Anledningen till att kraftverket kopplades bort från elnätet var att kraftledningar hade blivit brandskadade, uppger Ukrainas kärnenergimyndighet Enargoatom.

Säkerhetssystemen ska ha fungerat bra på anläggningen och strömbehovet ska var säkrat när kraftverket kopplades bort från elnätet.

Atomchefen: Risk för härdsmälta

I en intervju med Guardian sa Ukrainas atomenergichef Petro Kotin att Ryssland tagit fram en plan för hur kraftverket ska kopplas bort från kraftnätet vid liknande tillfällen.

Enligt Kotin kan detta äventyra kylningsförmågan på kärnkraftverket, vilket ökar risken för härdsmälta. Vidare säger han att det räcker med att kraftverket står utan ström i en och en halv timme vid en omkoppling för att temperaturen skulle nå kritiska nivåer.

– Däri ligger faran. Om man inte kyler ner blir det härdsmälta efter 90 minuter, förklarar Kotin.

Experten: Kan kopplas bort utan risk

Tomas Jelinek är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten. Han berättar att kärnkraftverk är byggda för att kunna kopplas bort från det yttre elnätet.

– Det finns reservenergikällor på Zaporizjzja som drivs på diesel. Så länge de är i gång är det inget problem. Den resursen kan räcka i upp till en vecka, förklarade han när kraftverket fortfarande var bortkopplat från elnätet.

Vad kan du säga till de som känner oro över detta?

– Så vitt vi vet är alla säkerhetssystem dugliga på kärnkraftverket. Elnätsbortfall är något som händer ofta på kärnkraftverk, även i Sverige. Så länge det finns reservkraftkällor att förlita sig på är detta inget problem.