Anton Runsvik, 26, dog i hissolyckan i Sundbyberg

Publicerad 2023-12-14

De fem döda i hissolyckan i Sundbyberg kommer från Sverige, Ryssland, Ukraina och Afghanistan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En av dem är 26-årige Anton Runsvik från Sundsvall.

– Anton hade det största hjärtat, skriver hans innebandyklubb på Facebook.

Vid en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg dog fem personer när en bygghiss rasade 20 meter på måndagsmorgonen.

En av de döda är 26-årige Anton Runsvik från Sundsvall.

Innebandyklubben Vattjoms IK skriver om Anton:

– Anton hade det största hjärtat både på och av planen. Han var en ödmjuk, snäll och lugn kille, klok och mogen för sin ålder. På planen var han en teknisk spelare, en mönsterbrytare som vågade göra det lilla extra.

Anhöriga har godkänt att Aftonbladet publicerar hans namn, men vill inte kommentera dödsfallet.

Vid byggarbetsplatsen har människor lämnat blommor och tänt ljus.

”Tagit dna-prover på hans tandborste”

En annan av de döda tros vara en ung man från Afghanistan.

Han kom till Sverige som ensamkommande för omkring tio år sedan, säger en person med insyn i ärendet till Aftonbladet.

– Han har jobbat i byggbranschen och saknas nu. Polisen har tagit dna-prover i hans lägenhet, bland annat på hans tandborste, säger källan.

En rysk medborgare i 50-årsåldern, som kom till Sverige 2011 och fick svenskt uppehållstillstånd 2017, dog också i olyckan.

– Han var arbetsledare, hade stor erfarenhet och var mycket professionell, säger mannens vän, en byggarbetare från Lettland som vill vara anonym.

De båda vännerna brukade åka ut och fiska tillsammans. Andra gånger gick de på konserter, där en gemensam vän med ryskt ursprung spelade gitarr och sjöng.

– Han älskade sitt arbete och tyckte mycket om Sverige, säger den lettiske vännen.

”Var en mästare i sitt gebit”

Byggarbetaren Ivan Dengubenko från Belarus kände också den döde ryske medborgaren, som kom från Machatjkala i Dagestan:

– Vi lärde känna varandra på ett bygge vid Telefonplan för fyra år sedan. Han var en mycket bra människa, glad och vänlig.

Den döde var arbetsledare, men hade många specialiteter, bland annat som snickare, enligt Dengubenko:

– Han var en mästare i sitt gebit. Han gjorde allt mycket noggrant, och alltid på rätt sätt.

Vad tänker du om att han är död?

– Det är mycket tråkigt och sorgligt. Alla vi byggare i branschen tycker det är mycket märkligt att hissen inte fungerade, säger Ivan Dengubenko.

Två uppges komma från östra Ukraina

Två av de döda kommer från östra Ukraina, enligt fackförbundet SAC:s byggsektion Solidariska byggare:

– Vi har kontakt med en kvinna som uppger att hennes man arbetade på den olycksdrabbade arbetsplatsen och inte kom hem från jobbet i måndags. Vi har förstått att han inte var ensam, utan att de var två på jobbet som nu saknas, sade Pelle Sunvinsson, styrelseledamot i Solidariska byggare, i går onsdag.

De saknade ukrainarna hade den omkomne ryske medborgaren som arbetsledare, tillade Sunvinsson när Aftonbladet hade kontakt med honom på torsdagen.

Pamela Otarola, som är migrantorganisatör på syndikalistiska SAC Stockholm, säger:

– Vi har mer än 300 rysktalande byggarbetare som medlemmar. Invandrare värderas inte som svenskar varken när det gäller lön, säkerhet eller trygghet. Om en svensk byggarbetare tjänar 200 kronor i timmen, så tjänar en invandrare 95 kronor, säger Otarola och fortsätter:

– Ukrainska byggarbetare har blivit exploaterade i många år i Sverige. De kom redan före kriget och jobbar ibland utan mat och lön.

Soldariska byggare startade på onsdagen en insamling till anhöriga till de döda byggnadsarbetarna:

– Vi startar en fundraising så att alla anhöriga får 50 000 kronor var. Vi vet av erfarenhet att det inte alls är säkert att anhöriga till byggarbetare med osäker migrantstatus får ut några pengar från försäkringsbolag, arbetsgivare och huvudentreprenörer, säger Pelle Sunvinsson.