Fem punkter om Prigozjins attack mot ryska militärledningen

Publicerad 2023-06-24

I ett dygn levde Ryssland i ovisshet.

Wagnerchefen Prigozjin och hans trupper stormade fram mot Moskva.

Sen tog det stopp genom ett avtal – förmedlat av Belarus ledare Lukasjenko.

Här är fem punkter om Wagnergruppens uppror i Ryssland.

  1. ANKLAGELSEN: Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin gick under fredagen ut i sociala medier och anklagade militärledningen i Moskva för att ha genomfört en dödlig attack mot hans privatarmé. Tusentals Wagnersoldater skulle då ha dödats. ”Wagners Befälhavarråd har fattat ett beslut. Ondskan som kommer från den militära ledningen i landet måste stoppas” sa han. Prigozjin anklagade också Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu för att ha planerat på att ”förstöra Wagnergruppen”.
  2. FÖRSTA STEGET: Senare på fredagen meddelade Prigozjin att hans soldater hade lämnat Ukraina. Wagnergruppens styrkor, som enligt Prigozjin bestod av cirka 25 000 soldater, riktades då istället mot Moskva. Under sin frammarsch intog trupperna tre ryska städer: Rostov-na-Donu, Voronezj och Lipetsk.
  3. PLANEN: Wagnerchefen uppgav att hans styrkor skulle marschera till Moskva, något Prigozjin kallade en ”marsch för rättvisa”. Inte en statskupp. Där var planen att ”utreda kaoset” i Ryssland, enligt Prigozjin, och ställa den ryska militärledningen till svars. Han uppmanade ryska folket att inte göra motstånd, behålla lugnet och hålla sig hemma. Prigozjin krävde även att försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimovskulle överlämnas till Wagnergruppen.
  4. RYSSLANDS SVAR: Ryska myndigheter dementerade uppgifterna om en attack mot Wagnergruppen och kallade utspelet för ”en provokation”. Putin kallade under lördagsmorgonen händelserna för ”ett förräderi” och en ”dolk i ryggen på nationen”. Under natten till lördagen höjdes beredskapen i Moskva och ”antiterror-åtgärder” och vägspärrar infördes i flera närliggande städer. Invånarna i de ockuperade städerna uppmanades att undvika gator och torg genom att stanna hemma. I huvudstaden uppmanades även alla att stanna hemma från jobbet under måndagen och de publika eventen ställdes in till den 1 juli. Ryska säkerhetstjänsten FSB meddelade även att man inlett en utredning mot Prigozjin gällande myteri och pekade ut honom som en ”fiende till nationen”.
  5. EFTERSPELET: Wagnergruppen tog sig inte längre än till Lipetsk, cirka 45 mil söder om Moskva, innan beskedet om reträtt kom. Wagnerledaren ska då ha varit i samtal med Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos – och tillsammans ska de ha nått en överenskommelse om att dra tillbaka styrkorna ur Ryssland. Enligt Prigozjin togs beslutet för att ”undvika ett blodbad”. Senare under kvällen bekräftade även Kreml överrenskommelsen mellan Lukasjenko och Prigozjin. Då meddelade man även att brottsutredningen om myteri mot Wagnerledaren lagts ner – och att de inblandade soldaterna inte heller kommer att straffas. Vidare uppgav en talesperson att Prigozjin kommer att åka till Belarus. Vad han ska göra där är fortfarande oklart.