Jomshofs angrepp på V-ledamoten: ”Borde flytta”

Publicerad 2024-02-26

V-ledamoten Daniel Riazat.

V-ledamoten Daniel Riazat borde ”flytta från” Sverige.

Det skriver SD-toppen Richard Jomshof på plattformen X.

– Jag tycker det är en skam att en sådan person kan ha den positionen, svarar Daniel Riazat till Expressen.

Nu när riksdagsledamoten Daniel Riazat nominerats till partiledarposten i Vänsterpartiet har SD-politikern Mattias Karlsson spridit ett inslag från P4 Dalarna.

I inslaget, som publicerades 2015, sa Daniel Riazat att han inte vill bo kvar i samma lägenhetshus som Mattias Karlsson. Båda var vid den tiden politiskt aktiva.

Nu har Richard Jomshof, justiteutskottets ordförande, delat inlägget vidare med texten:

”Daniel Riazat ville alltså 'flytta från' Mattias Karlsson. Själv tycker jag att han borde ’flytta från' Sverige”.

Richard Jomshof skriver vidare att Daniel Riazat är en “skam för den iranska diasporan”. Inlägget har nu drygt 150 000 visningar och fått stor uppmärksamhet.

– Bortsett från att det är väldigt rasistiskt, så är det ingenting som kommer påverka mitt politiska engagemang... Jag tycker det är en skam att en sådan person kan ha den positionen som han har i ett demokratiskt samhälle, säger Daniel Riazat till Expressen.

”Tycker att det är en skam”

Riazat valdes in i riksdagen 2014 och sitter som ledamot i utbildningsutskottet. Förra veckan skrev han på sociala medier att han blivit nominerad till partistyrelsen och partiledarrollen av sina partikollegor.

Jomshof: ”förringrat och relativiserat terrororganisationer”

I en skriftlig kommentar till Expressen vill Jomshof inte svara på vad han menar med sitt inlägg, utan lyfter istället PKK-aktionen som Daniel Riazat deltog i för två år sedan i Almedalen.

På bilder från aktionen håller Daniel Riazat och hans partikollegor upp flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ. Aktionen blev hårt kritiserat för att försvåra Sveriges Natoansökan. 

”Förväntar mig ingen ursäkt”

På X svarar Daniel Riazat Jomshofs uttalande.

”Jag förväntar mig såklart ingen ursäkt av nazister som Jomshof och Karlsson eller från troll som Beckman. Men statsministern borde be om ursäkt för att han samarbetar med och ger positioner till människor som vill tysta det fria ordet. Det är inte förenligt med demokrati”.

Följ ämnen i artikeln