Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-01

Birgitta Ohlsson utmanar nu Jan Björklund om platsen som Liberalernas partiledare.

– Jag har känt att jag inte har varit redo tidigare, men nu har vi haft en period då Liberalerna gått tillbaka i så många opinionsmätningar, säger hon till Aftonbladet.

Om hon inte lyckas med utmaningen kommer hon att lämna riksdagen.

Tidigare i dag krävde Liberalerna i Uppsala och i Örebro, som de två första länsförbunden, att partiets högsta ledning byts ut. Även flera lokalavdelningar har anslutit sig till kravet.

Några timmar senare avslöjade Birgitta Ohlsson att hon utmanar Jan Björklund om partiledarposten.

”Kan locka nya väljare”

Under den gångna veckan har besvikelsen sjudit ordentligt inom Moderaterna – och den har gällt partiledaren Anna Kinberg Batra. På onsdagen blev Christian Gustavsson, distriktsordförande i Östergötland, den första M-toppen att öppet kräva hennes avgång.

Nu framkommer ett liknande missnöje hos allianskollegorna i Liberalerna. Länsförbunden som höjer rösten vill att Birgitta Ohlsson tar Jan Björklunds plats.

– Vi tror att Birgitta Ohlsson är den person som bäst kan leda partiet i nästa valrörelse, säger Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, till Aftonbladet Morgon på torsdagsmorgonen.

– Hon har ett helt annat förhållningssätt och en tonalitet som kan locka nya väljare och bredda partiet.

”Har inte varit redo tidigare”

Senare på torsdagskvällen framträdde Birgitta Ohlsson i ”Aktuellt” i SVT och berättade att hon var redo att ta kampen om partiledarposten.

Hon har blivit tillfrågad om sina partiledarambitioner många gånger de senaste åren. I riksdagsvalet 2014 var hon Liberalernas mest populära politiker. Jan Björklund fick 9 392 personkryss i Stockholm stad – och Ohlsson fick 11 046.

– Jag har känt att jag inte har varit redo tidigare, men nu har vi haft en period då Liberalerna gått tillbaka i så många opinionsmätningar och vi gjorde i valet 2014 det näst sämsta resultatet i vår partihistoria, säger Ohlsson till Aftonbladet kort efter beskedet.

– Allt det här sammantaget känner jag att jag vill kandidera, stå till förfogande.

Som ledare säger Ohlsson att hon vill ha en öppen ledarstil och att hon vill kombinera ”de hårdare frågorna med de mjuka frågorna”:

– Att både kunna tala trovärdigt om Nato-frågan och ha en väldigt stark socialliberal, stridbar, feministisk profil. Att kunna ta de bägge sidorna och vara framgångsrik.

Lämnar riksdagen vid misslyckande

Om Birgitta Ohlssons utmaning inte lyckas kommer hon ”att lämna och göra något annat inom politiken”. Det sa hon till ”Aktuellt”.

Det innebär att hon kommer att lämna riksdagen, klargör hon för Aftonbladet:

– Det är väl så att lyckas man inte så får man ofta ta en annan väg i en sådan här situation, säger hon.

Är det antingen eller i den frågan?

– Det har väl visat sig som så att vill man visa att man vill träda fram i ett ledarskap men inte får den chansen och möjligheten, då tycker jag att det är viktigt att hitta andra vägar också.

Björklund inte orolig

Jan Björklund tar dock den interna kritiken med ro.

– Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support, sa han till Aftonbladet tidigare under torsdagen, efter beskedet från L i Uppsala och Örebro.