Transförsvaret pressar politikerna

Publicerad 2017-03-13

Ur ilskan och frustrationen bildades Transförsvaret.

Nu vill de sätta press på svenska politiker.

– Vi vill visa transpersoner att det finns någon som står upp för dem. Att vi slåss för dem, säger Mia Mulder, ordförande.

Bokstäverna lyser i svart och rött.

”Ni gav oss rättigheter, för att vi gav er upplopp”.

Poliserna står på rad, som en mur framför, och hindrar dem från att komma närmare än två meter från dörren till socialdepartementet i Stockholm. På andra sidan ”muren” står människa efter människa – för rätten att få vara sig själv. Stämningen är lugn, fredlig, men budskapet från Transförsvaret är tydligt:

Hör oss. Se oss. Lyssna på oss.

– Vi startade Transförsvaret eftersom så många av oss kände att det inte fanns en organisation som pressar på politikerna tillräckligt mycket när det gäller transfrågor. Vi kände att det inte händer någonting, trots att situationen är som den är. Därför bestämde vi oss att starta ett nätverk där vi kan få vara arga tillsammans, säger Mia Mulder, ordförande i föreningen.

Transförsvaret har bara funnits sedan i somras, men har inte slösat tid. På sociala medier ställde de under hösten 13 krav till regeringen för att få förbättrade levnadsvillkor, men möttes med tystnad. De mejlade personligen politiker efter politiker, men återigen: tystnad.

– Det finns säkert en idé om att vi bara är arga kids och att om de ignorerar oss så kanske vi försvinner inom ett år. Men nej. Vi är i ”high pressure mode”. När ingen svarade oss blev vi väldigt frustrerade och kom på den briljanta idén att göra symbolisk aktion, säger Mia.

Aktion utanför myndighet

I november ockuperade Transförsvaret Socialstyrelsen i Stockholm. Och i slutet på januari gjorde de en aktion utanför socialdepartementet.

– Vi vill visa transpersoner att det finns någon som står upp för dem. Att vi aktivt slåss för dem. Inte bara står och argumenterar men försvinner så fort vi får ett motslag.

Vad blir konsekvenserna om politikerna inte tar tag i transfrågan?

– Människor dör. Så enkelt är det. Jag känner för många som dött sedan vi grundade Transförsvaret. Jag har haft tur att inte förlora några nära vänner, men jag har själv varit nära att falla under min egen utredningsprocess. Alla mina transvänner har förlorat någon eller känner någon som förlorat någon, säger Mia.

– Konsekvenserna är tydliga och därför bestämde vi oss för att ockupera mer specifikt. Att inte gå ut från Socialstyrelsen när polisen bad oss gå ut, för människor har dött, och om jag står kvar i ockupationen lite längre kanske jag kan rädda någon. Och vi har räddat människor. Det är det som gör mig så extremt glad.

”Folk förstår inte”

Transförsvaret riktar sig specifikt till politiker, men hoppas att deras kamp får genomslag överallt.

– Jag tror inte att allmänheten förstår varför vi är arga. Jag kan prata med folk på stan om vad trans är och de kommer förstå till viss del vad det är, men det de inte förstår är att varje gång jag måste interagera med en myndighet, arbetsgivare eller vården kommer jag att bli behandlad annorlunda. Jag kommer att kränkas och diskrimineras. Den aspekten har de inte förstått än.

Vad önskar du att samhället förstod?

– Att vi är människor med hela liv. Vissa saker drabbar oss mer än andra grupper, men vi är fortfarande människor. Vi blir sjuka, behöver sjukvård. Vi behöver jobb för att betala räkningar och pengar för att swisha våra kompisar på krogen, säger hon.

– Lägg på transfobi, dyra hormoner, ökad risk för våld och diskriminering på det. Jag som transperson har aldrig lyckats få ett vanligt jobb i hela mitt liv. När jag söker ett jobb tar de upp att jag är trans, eller så kan jag inte bli garanterad att jag är säker på arbetsplatsen.
Transförsvaret planerar ständigt nya aktioner för att sätta press på de som har makten över deras rättigheter.
– Vi får meddelanden som säger att vi inspirerar, som gör att människor känner gemenskap. Det var inte ens vårt mål, vi ville bara pressa på politiker och lyckades inspirera människor på vägen. Det känns fantastiskt, säger Mia Mulder.

Följ ämnen i artikeln