Löfven: Åtta hot mot Sverige – vi måste tänka om

Publicerad 2017-01-07

Statsminister Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) pekar ut åtta primära säkerhetshot mot Sverige.

Landets fred, frihet och säkerhet ska prioriteras högre – och hela samhället måste engageras, skriver han på DN:s debattsida. I första hand vill han att riksdagspartierna når ett samförstånd i frågan.

I USA ska Ryssland ha försökt lägga sig i presidentvalet med omfattande cyberattacker och påverkanskampanjer. Samma land har annekterat Krimhalvön.

Därför måste Sverige tänka om vad gäller säkerhetstänkandet, skriver Stefan Löfven (S) på DN Debatt. Regeringen har antagit en ny nationell säkerhetsstrategi – där åtta primära hot mot Sverige identifieras.

Hoten är en bred palett som berör såväl organiserad brottslighet som klimatförändringar. Ett militärt väpnat angrepp ses som osannolikt, samtidigt ska försvaret förstärkas och anpassas efter dagens förhållanden.

”Cyberhoten är allvarliga”

Löfven anser att cyberhoten är både allvarliga och påtagliga och tar i debattartikeln upp risken för att även Sverige kan drabbas av påverkansförsök vid val, likt det som skett under det amerikanska presidentvalet. Sverige måste stärka sin informations- och cybersäkerhet, slår Löfven fast i artikeln.

Rysk desinformation och spridningen av falska nyheter ökar även i svenskarnas flöden i sociala medier, visar en ny studie från Utrikespolitiska institutet.

Försvarsminister Peter Hultqvist varnade tidigare under lördagen för att även nästa svenska riksdagsval kan drabbas av påverkanskampanjer.

– Man ska inte utesluta någonting, säger han i Ekots lördagsintervju.

Vill ta helhetsgrepp

Andra hot som tas upp i regeringens nya säkerhetsstrategi rör terrorism och våldsbejakande extremism, energiförsörjningen, transporter och infrastruktur och hälsohot.

Löfven skriver att en översyn av regelverken ska göras ”så att strategiska säkerhetsavgöranden inte blir till kommunala eller privata ställningstaganden, utan nationella beslut”.

Statsministern kommer att presentera den nya strategin när Folk och Försvars rikskonferens drar igång i Sälen på söndagen. Det är första gången han deltar – och han står först på talarlistan.

– De här frågorna är väldigt aktuella och därför känns det viktigt, har Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson tidigare sagt till TT.

Partierna höjer buden

Löfven hoppas att riksdagspartierna kan nå en bredare samsyn kring försvarspolitiken. Den senaste veckan har både Moderaterna och Liberalerna höjt sina föreslagna försvarsbudgetar.

Försvarsmaktens analys står klar – att det krävs ”långsiktiga beslut om större förändring av Försvarsmaktens förmågor”.

Folk och Försvars ordförande Göran Arrius berättar om sina förhoppningar inför konferensen för TT:

– Att vi får hållbara och långsiktiga lösningar både för det militära och för det civila försvaret. Det här är allt för viktiga frågor för att det ska bli för mycket partipolitik.