Therese, 26, fick fel del av hjärnan bortopererad

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2017-01-18

När Therese Berglund, 26, opererades för sin epilepsi vid Umeå universitetssjukhus gjorde läkarna en miss.

Hon fick fel del av hjärnan bortopererad – vilket helt förändrat hennes liv.

– Man blir så förbannad, det är sådant slarv, säger Therese Berglund.

Det var den 30 april 2013 som Therese Berglund, 26, från Östersund opererades för sin epilepsi, sedan hon fått beskedet att mediciner förmodligen aldrig skulle kunna hjälpa henne.

Ingreppet genomfördes utan problem, och Therese Berglund fick veta att hon snart skulle bli bättre. Men epilepsianfallen fortsatte efter operationen – och blev värre än tidigare.

– Jag blir snabbt hjärntrött och får lätt anfall. Dessutom har både min talförmåga och min förmåga att minnas försämrats, säger hon till Aftonbladet.

”Jag blev förkrossad”

Efter nästan ett år gjordes upptäckten att läkarna opererat bort fel del av Therese hjärna.

Therese Berglunds epilepsi satt längre bak i hjärnan än vad läkarna trott och den del som togs bort var bara en missbildning som inte hade något med epilepsin att göra, har en överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i efterhand slagit fast.

– Jag blev förkrossad, jätteledsen och svinförbannad. De sa att jag skulle vara sjukskriven i max tre månader, nu har det snart gått fyra år och än i dag orkar jag inte göra någonting. Jag blir trött direkt, säger Therese Berglund.

”Du har fått bestående med av denna operation som är större än vad man kan förvänta vid det här ingreppet”, skriver överläkaren i ett utlåtande.

Efter operationen kan hon inte längre ta hand om sig själv och sin sexåriga dotter i den utsträckning hon kunde tidigare. Hon kan inte diska, städa, laga mat, tvätta och handla själv, utan varje dag kommer hemtjänsten för att hjälpa till.

– Det känns hopplöst för jag vet inte hur mycket bättre jag kommer bli och jag vet inte vad jag ska göra, säger Therese Berglund.

IVO: Fler undersökningar borde ha gjorts

Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granskat ärendet och anser att fler undersökningar borde ha gjorts innan operationen genomfördes ”för att säkerställa var epilepsifokus fanns”. Ingreppet gjordes inte i rätt område av hjärnan.

Orsaken till läkarnas felbedömning är att Therese Berglund tidigare haft tandställning och därför har kvar ”järntrådar” bakom tänderna. Dessa ”järntrådar” störde magnetkameran och gjorde röntgenbilderna otydliga – men trots det togs inte bilderna om.

– Man blir så förbannad, det är sådant slarv.

Nu vet Therese inte om hon någonsin kommer att bli helt frisk igen.

– Det är mycket man är arg över, dels att jag behöver personal för att ta hand om min dotter och att jag inte kunnat finnas där för henne som jag velat.

– Min jänta drömmer om att åka utomlands och det gör jag också, men jag kan knappt åka sju mil för att hälsa på mina föräldrar utan att få anfall, så det går ju inte.

Neurocentrum vid Umeå universitetssjukhus känner till fallet, men hänvisar till att det är en svår bedömning att göra.

– Neurolog, neurokirurg, neuroradiolog, neuropsykolog samt neurofysiolog var eniga i sin bedömning var i hjärnan patientens anfall startade och där operationen borde ske. Eftersom patientens anfall fortsatte var bedömningen fel, skriver Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neurocentrum i ett mejl till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln