Ilskan mot S – efter mass-sms:et

EU-valet 2019: Mottagare uppmanas rösta på Socialdemokraterna

Publicerad 2019-05-26

På söndagen skickade Socialdemokraterna ut mass-sms – till över en halv miljon svenskar.

Utskicket har skapat ilska på sociala medier – och kan bryta mot lagen.

– Om någon känner sig kränkt över att ha fått de här sms:en så får vi titta på det, säger partiets pressekreterare Lena Rådström Baastad.

Meddelandet skickades till totalt 565 284 personer med start på söndagsmorgonen.

I sms:t uppmanas mottagaren att rösta på Socialdemokraterna.

”Rösta på S i dag för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!

Valinfo på val.se

Trevlig valdag!

Socialdemokraterna”, står det i sms:et.

Skapar ilska

Alla uppskattar dock inte tilltaget. På Twitter uttrycker många ilska över att ha fått sms:et.

"@socialdemokrat valspurtar/är desperata. Först ett telefonsamtal som påminde om att det är val idag (jag har redan röstat) och vad jag röstat på. En halvtimme senare fick jag även ett sms", skriver en användare.

"Är det bara jag som fått SMS från @socialdemokrat  även fast jag ej givit de mina kontaktuppgifter? Tycker faktiskt att det är ganska obehagligt", skriver en annan.

Kan bryta mot reglerna

Och massutskicket kan vara ett brott mot lagen, säger GDPR-experten Caroline Olstedt Carlström.

– I nuläget går det inte att slå fast att det har skett ett regelbrott. Men det är ett problem och en brist att man inte har lämnat någon information. Mottagarna har ingen möjlighet att kontrollera vad det är för register de befinner sig i eller för vilka syften informationen behandlas och det är något man har rätt att få, säger hon.

Meddelandet har skickats till väljare som bor i områden där stödet för S är högt men deltagandet i EU-valet lågt, skriver S i ett pressmeddelande. Där framgår det också att partiet hämtat informationen om mottagarna från vallängden och sedan parat ihop personuppgifterna med mobilnummer från en databas.

Detta är dock inte tillräckligt med information för att säkerställa att hanteringen lever upp till GDPR-kraven.

– Det spelar ingen roll, så fort en annan organisation bygger ett eget register, även om informationen kommer från helt öppna källor, uppstår det ett nytt personuppgiftsansvar, Caroline Olstedt Carlström.

”Gör många insatser”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar på söndagskvällen mass-sms:en i Aftonbladets sändning från partiets valvaka.

– Vi gör många insatser för att få väljare att gå och rösta. Om någon känner sig kränkt över att ha fått de här sms:en så får vi titta på det.