Björklund och Åkesson i ny EU-strid

TT

Publicerad 2019-05-08

Liberalernas partiledare Jan Björklund och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i EU-debatt i Alviks kulturhus på onsdagen.

Det var ytterligheterna som möttes då Liberalernas och Sverigedemokraternas partiledare träffades i Stockholm för sin första utlovade debatt inför EU-valet.

– Överstatligheten är ju det som gett oss våra rikedomar, sade Jan Björklund (L) då mer samarbete stod mot mindre federalism.

Den första av tre utlovade dueller lockade knappt hundra åskådare till Alviks kulturhus i Bromma. SD-sympatisörer tog plats på den ena sidan i lokalen, och liberaler på den andra.

– Det ska väl vara lite derbykänsla, skämtar Amelie von Zweigbergk men blir snart allvarlig.

– Nu måste man ställa ytterligheterna mot varandra och ta debatten.

Varandras motsatser

Liberalerna och Sverigedemokraterna är varandras motsatser – och i synnerhet i EU-valet.

Liberalerna vill öka och fördjupa EU-samarbetet och SD vill minska det och återföra mer makt till medlemsländerna. Fram till helt nyligen ville SD att Sverige skulle lämna EU helt.

Argumenten upprepades från riksdagens partiledardebatt tidigare under dagen.

– Vi ska samarbeta för att lösa gemensamma problem och utveckla handeln men göra det som självständiga, fria stater utan likriktning från Bryssel, säger Jimmie Åkesson.

Han förklarar att han egentligen håller med om det mesta.

– Att det ska vara enkelt att resa och handla med varandra är självklarheter. Men federalisterna brukar inte tala om vad de faktiskt vill, fortsätter han och förklarar att "eliten i Bryssel fått storhetsvansinne" och att det handlar om ett "imperiebygge".

Det är ytterst få väljare som står och väljer just mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, men de båda partierna har ändå ett gemensamt intresse i att försöka mobilisera sina väljare. Och kanske var det därför som de i förra veckan meddelade att de skulle hålla tre debatter på tre olika håll i landet.

Liberalerna riskerar att inte få ihop tillräckligt med röster medan Sverigedemokraterna har svårigheter att mobilisera sina EU-kritiska väljare.

"Stora förlorare"

Björklund förtydligade att det är på grund av överstatligheten som den inre marknaden fungerar och att det är därifrån Sverige fått sina rikedomar.

– Tar man bort det överstatliga så upphör den inre marknaden att existera. Och vi är en liten exportberoende nation, som skulle bli stora förlorare, säger Björklund och poängterar att han till och med vill ha mer överstatlighet.

– Nästa steg är tjänstesektorn där det fortfarande finns enorma nationella regelverk som gör det väldigt krångligt. Den skulle gynnas kraftigt av en harmonisering, och där har vi nästa stora språng.

Vissa liberala väljare har på sociala medier kritiserat Jan Björklund för att han med arrangemanget hjälper SD att mobilisera sina väljare.

Själv hävdar han att det gör det tydligare för väljarna vad partierna står för.