Oviss framtid för historiskt splittrat Tories

Moa Kärnstrand/TT

Uppdaterad 2019-09-08 | Publicerad 2019-09-07

Splittringen inom Konservativa partiet i Storbritannien är flera årtionden gammal och har blivit slutet för en rad brittiska premiärministrar. Men aldrig har klyftan varit så djup som nu.

Efter en kaosartad vecka i London spekuleras det om att partiet kan splittras i två.

Konservativa partiet i Storbritannien, allmänt kallat Tories, har kanske alltid fajtats i Europafrågan. Ett läger har en mjukare inställning till det europeiska samarbetet, medan det andra motarbetat det från start.

– Striderna har hela tiden främst handlat om frågan om Storbritanniens suveränitet, dess självstyre, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, som kallar Konservativa partiet "en tvåbent best".

"Ville få ett slut"

Den interna splittringen har legat till grund för att en rad premiärministrar avgått eller tvingats bort, trots att Tories lett Storbritannien under större delen av det gångna århundradet.

1990 avgick Margaret Thatcher efter att ha utmanats som partiledare, bland annat för sin negativa inställning till ekonomiskt samarbete inom Europa. Hon efterträddes av John Major, som ledde Storbritannien då EG i och med Maastrichtfördraget 1993 blev EU. Senare skulle slitningarna mellan de som kom att kallas "Maastrichtrebellerna" inom Tories – föregångare till dagens brexitörer – och Majors falang få även honom att avgå.

De långdragna interna striderna var också det som till slut fick David Cameron att utlysa folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap i juni 2016.

– Han ville en gång för alla få ett slut på de strider som delat partiet så länge, säger Catherine Barnard.

Men så blev det inte.

Sparkade partikamrater

I stället står det som sägs vara världens äldsta parti inför sin tuffaste splittring hittills.

Sedan britterna röstade ja till brexit och Theresa May misslyckats med att skapa konsensus inom sitt parti har det politiska kaoset bara vuxit. I veckan sparkade premiärminister Boris Johnson 21 ledamöter ur partigruppen i underhuset efter det att de röstat emot hans linje för en så kallad hård brexit.

Det är visserligen en ovanlig tid i Storbritannien – men Johnsons tuffa tag mot de egna partimedlemmarna sticker ut och rör upp starka känslor.

Flera ledamöter från Tories har också lämnat partiet på eget initiativ.

Philip Hammond, som fram till juli i år var finansminister, är en av de 21 sparkade. Han uttrycker det som att "brexitprocessen tyvärr har gjort att detta en gång så framstående parti nu mer påminner om en smal fraktion".

Tilltufsat förtroende

Den senaste veckans händelser har stått Boris Johnson dyrt när det gäller förtroendet för honom. Catherine Barnard påpekar att det är ovanligt att sådana diskussioner förs så tidigt under en premiärministers mandatperiod.

– Johnson har minst sagt fått en skakig start som partiledare och premiärminister, säger hon.

En del experter och bedömare tror att Konservativa partiet kan komma att delas i två.

– Det kan bli så. Men oavsett så har man en djup faktisk splittring inom partiet att ta itu med, säger Barnard.

Rättat: I en tidigare version stod det i en bildtext att Philip Hammond gått över till ett annat parti. Han har blivit utsparkad ur Tories, men inte anslutit sig till något annat parti.