Söksugna Bella är årets polishund

TT

Uppdaterad 2019-10-25 | Publicerad 2019-10-24

Årets polishund Bella har näsa både för narkotika och försvunna personer. Här sniffar hon på sin förare och husse Tobias Hjalmarsson.

Cannabis och försvunna personer är några av den femåriga belgiska vallhunden Bellas favoriter. Hon är så bra på sitt arbete att hon nu utsetts till årets polishund 2019.

"Sökarbetet är det vi trivs bäst med som ekipage då vi arbetar nära varandra. Att hitta personer som försvunnit och kanske rädda deras liv är det roligaste i arbetet", säger Bellas hundförare Tobias Hjalmarsson enligt ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben (SKK).

Förutom framgångar inom personsök har Bella också briljerat när det gäller att leta upp cannabis. Enligt husse brukar de, när de har lite tid över, söka efter narkotika i utsatta områden och har under åren tillsammans gjort en del fynd av just cannabis.

Bella har nu utsetts av SKK:s jury till årets polishund. I motiveringen till utmärkelsen står bland annat att Bella och hennes husse "på ett mycket aktivt sätt bistått kollegor vid bland annat ett flertal räddningsuppdrag. Vid två av dessa då medverkat till att rädda livet på två äldre dementa personer".

Bella och Tobias Hjalmarsson får ta emot utmärkelsen på Stockholms hundmässa i december. Husse belönas med ett resestipendium och Bella får ett ben, hundmat och en skön säng.

Följ ämnen i artikeln