Död man pekas ut som huvudman för dubbelmord

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Polis undersöker ingången till källarlokalen där de två döda hittades. Arkivbild.

En konflikt om knarkförsäljning låg till grund för dubbelmordet Stockholmsförorten Sätra i våras, hävdar åklagaren.

En person som senare sköts ihjäl pekas ut som huvudman.

– Om han inte hade blivit mördad skulle även han varit åtalad, säger åklagare Daniel Insulander.

Det var en synnerligen brutal gärningsbeskrivning som Daniel Insulander lade fram när rättegången började i Södertörns tingsrätt. Två män, 27 respektive 28 år gamla, står åtalade för morden på en 18-årig och en 21-årig man. Gärningarna beskrivs som rena avrättningar.

Enligt åklagaren hade gärningsmännen den 10 april stämt träff med männen, för att sedan tvinga ner dem i en källarlokal i ett flerfamiljshus i närheten av Sätra centrum. Väl där tvingade gärningsmännen under hot av offren kläderna, och fick dem att gå in i en smal källargång utan flyktmöjligheter. De nakna männen ska därefter ha tvingats ned i en sittande position innan de sköts till döds med nio skott.

De båda mordoffren hittades i källaren dagen därpå.

Tillsammans i samförstånd

Utredningen har inte kunnat visa vem av gärningsmännen som har skjutit – men åklagaren anser att brottet har begåtts tillsammans och i samförstånd. De åtalade nekar till brott.

Morden begicks enligt åklagaren med en tredje person, som nu är död. Han blev ihjälskjuten tre dagar efter morden i källarutrymmet. Ingen person är frihetsberövad för det mordet.

Åklagaren ägnade en stor del av sin inledande sakframställning med att koppla den tredje, nu döda, mannen till morden den 10 april.

Knarkmotiv

Det är framför allt den här personen som åklagaren påstår har haft motiv till morden i källarutrymmet. Enligt Daniel Insulander bottnar det i en konflikt om narkotikaförsäljningen i Sätra.

– Alla tre har haft tillgång till eller kontakter med personer som har tillgång till vapen. Jag påstår att man har haft möjlighet att utföra brotten, och att det finns en motivbild från NN (den tredje personen) främst, säger Insulander i sin sakframställning.

Enligt honom är det även denna man som har haft en nyckelbricka som gjorde att gärningsmännen kunde ta sig in i källarutrymmet. Det har även hittats en snusprilla med dna från mannen inne i källarutrymmet.

Åklagaren säger att det är en indiciekedja som binder de åtalade männen till brottet. Männen har setts i närheten av brottsplatsen en kort tid före gärningen. Det finns även vissa spår som binder en av personerna till brottsplatsen.

Dna från 27-åringen har hittats på tre av hylsorna inne i källarområdet. 27-åringen har tidigare medgett att han lämnat ammunition till en annan person, men förnekar all inblandning i morden.

Huvudförhandlingen fortsätter på fredag. Då ska bland annat målsägarbiträdena och försvaret att hålla sina sakframställningar, innan de tilltalade männen kommer att förhöras.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sätra

Stockholm

Mord