Varningen: Risk för ökat våld när Sverige släcker ljuset

Publicerad 2022-10-15

Det blir mörkt i Sverige i vinter när många kommuner släcker lamporna.

Men nu kommer varningar om att det kan leda till ökat våld, framför allt mot kvinnor.

– Det kan skapa tillfällen för brott, säger Kerstin Andersson på Boverket.

Många kommuner planerar alla släcka delar av gatubelysningen till vintern för att spara energi. Men det kan leda till större osäkerhet och risker för framför allt kvinnor, säger Jenny Westerstrand, ordförande för ROKS – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Många känner oro redan i dag och rör sig bara på upplysta stråk. Att nu behöva gå runt och vara väldigt rädd och möjligen de facto utsättas för mer våld. Det är klart att det är inte otänkbart att någon tar chansen. Det känns jätteallvarligt, säger hon.

 

Experten om elkrisen: Tar minst 10 år att lösa

 

Enligt Jenny Westerstrand är det sedan pandemin många som har svårt att lämna hemmet och skulle behöva uppmuntran för att komma ut och träffas igen. Men om kommuner skulle börja stänga ned gatubelysningen kan det bli värre.

– Redan nu kan det vara svårt att lämna hemmet, ska det dessutom komma mörka gränder så kommer det bli ännu svårare. Kvinnor bär i många fall upp kultur- och föreningsliv till exempel, men då måste man våga gå dit.

Kvinna i park på kvällen. Arkivbild.

Kan öka risken för brott

Även Boverket har för ett par år sedan publicerat en utredning om att belysning utomhus är viktigt för att öka tryggheten. Till Sveriges radio säger Kerstin Andersson, samhällsvetare på Boverket, att hon är orolig för att otryggheten kommer öka betydligt om man börjar släcka ned belysningen.

– Det kan skapa tillfällen för brott, säger hon.

Hon uppmanar kommuner som planerar att släcka ned att göra en grundlig riskanalys och tänka efter en extra gång innan man offrar trygghet för energibesparingar.

Risken större om man inte släcker ned

En av de kommuner som planerar att minska på belysningen är Laholm som kommer släcka två av tre gatlyktor i vinter för att spara på el. Räkningen har dragit iväg eftersom kommunen har rörligt elavtal.

– Det är rekommendationer som Energimyndigheten gått ut med, samhället behöver spara 5–10 procent. Det här är vårt sätt att dra vårt strå till stacken, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholms kommun.

Anledningen till att Laholm behöver spara är dels kostnaden, men även att elnätet riskerar att stängas ned vid toppar om man inte hittar besparingar nu. Men att osäkerheten skulle öka för kommunens invånare är inte något man tagit med i beräkningarna.

 

Bengts elprismodell har beskrivits som lösningen på elkrisen

 

– Vi är medvetna om det, men risken att det stängs ned helt ser vi som ännu värre. Vi har särskilda boenden och avancerad sjukvård i hemmet som måste fungera till exempel, säger Anders Einarsson.

Men det fanns inget annat ställe där man kan spara, som inte skulle öka otryggheten?

– Vi sparar på alla möjliga sätt, vi byter armaturer till LED-belysning och kontrollerar temperaturer, så att man till exempel inte kan ha 25 grader i sin lägenhet.

Vad ska invånare i Laholm göra om man känner sig osäker när det blir mörkt?

– Ta gärna kontakt med kommunen om man känner sig otrygg så får vi diskutera frågan.

Hur ROKS kommer reagera om fler kommuner bestämmer sig för att släcka ned offentlig belysning vet inte Jenny Westerstrand än, men säger att det kan komma lokala initiativ.

– Vi följer frågan och våra jourer är uppfinningsrika, så det kan komma initiativ. Men det här är för stort, vi kan inte möta upp alla kvinnor som ska på någon buss.

Följ ämnen i artikeln