Läget i norra Kosovo värsta på många år

Publicerad 2023-05-30

30 Natosoldater är skadade efter sammandrabbningen med serbiska demonstranter i norra Kosovo.

Läget i området beskrivs som det värsta på många år.

– Båda parter måste ta fullt ansvar för vad som hände och förhindra ytterligare eskalering, säger Angelo Michele Ristuccia, generalmajoren som leder Natoinsatsen.

Flera dagar av oroligheter i norra Kosovo eskalerade under måndagskvällen till en sammandrabbning mellan den Natoledda internationella fredsstyrkan Kosovo Force (Kfor) och serbiska demonstranter.

Etniska serber försökte ta sig in i det kontor som tillhör den nyligen valda etniska albanska borgmästaren i staden Zvecan, och använde bland annat tårgas mot Kfor-soldaterna.

30 Natosoldater, elva italienska och 19 ungerska, skadades, enligt ett pressmeddelande från Nato. Flera av dem fick frakturer och brännskador, tre av de ungerska soldaterna uppges ha fått vapenrelaterade skador, som dock inte är livshotande.

Långvarig konflikt

Serbiens president Aleksandar Vucic har uppgett att 52 serber skadades, varav tre allvarligt, av skott avfyrade av ”specialstyrkor bestående av etniska albaner”.

Oroligheterna har sin bakgrund i den konflikt som pågått i många år och som till stor del utspelat sig i fyra kommuner i norra Kosovo där serber är i majoritet.

Kosovoalbanerna i Kosovo utropade år 2008 självständighet, något som Serbien, som förlorade kontrollen över Kosovo 1999, inte accepterat.

Bojkottade lokalval

Motståndet i den serbdominerade norra delen mot regeringen i Kosovos huvudstad Pristina är stort.

Flera konflikter har blossat upp under åren, bland annat om vilka registreringsskyltar på bilar som ska vara tillåtna, och den senaste handlade om att serber lämnat alla jobb inom de norra kommunerna och därefter bojkottade de lokalval som regeringen utlyste i april.

När de fyra borgmästarna skulle tillträda sina poster i fredags blossade oroligheterna upp igen.

”Hetsar upp stämningen”

EU har flera gånger ordnat konferenser och slutit avtal mellan parterna om så kallad ”normaliseringsdialog” – att relationerna ska normaliseras.

Det senaste avtalet slöts i våras och beskrevs då som en framgång.

Nu kallas situationen ”den värsta som skådats på många år” av Carl Bildt, tidigare moderat utrikesminister som på 1990-talet också var diplomatiskt sändebud i Bosnen-Hercegovina. Han sa under tisdagsmorgonen till Sveriges Radio-programmet P1 Morgon att utvecklingen nu riskerar att gå ”riktigt ordentligt bakåt”:

– Det hetsar upp stämningen både i Kosovo och Serbien och i området självt, norra Kosovo, och gör det svårare att följa de steg man kommit överens om vad gäller normalisering.

Oroligheterna eskalerade under måndagen.

”Krävs inte mycket”

Han sa också att det inte går att utesluta fler våldsamma incidenter.

– När det har kommit igång en cykel av eskalation krävs inte mycket för att det ska inträffa något ytterligare. Läget i norra Kosovo är nu mycket spänt. Det finns mycket militanta serber och mycket militanta kosovoalbaner, de kan vara en minoritet men det spelar inte så stor roll, de kan ställa till problem.

Bildt sa även att det viktigaste nu är att få till nya normaliseringssamtal.

EU fördömer

Likadana tongångar kommer från EU:s utrikeschef Josep Borrell, som fördömt händelserna:

”Vi förväntar oss att parterna agerar ansvarsfullt och hittar en politisk lösning genom dialog omedelbart”, skrev han på Twitter på tisdagen.

Även Angelo Michele Ristuccia, generalmajoren som leder Kfor-missionen, sa i ett pressmeddelande:

– Båda parter måste ta fullt ansvar för vad som hände och förhindra ytterligare eskalering, snarare än gömma sig bakom falska narrativ.

Under tisdagseftermiddagen kom också uppgiften att Nato förstärker Kfor-missionen i Kosovo med fler soldater för att upprätthålla säkerheten.

Följ ämnen i artikeln