Irakisk ex-minister greps – och släpptes igen

TT

Publicerad 2024-03-19

Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari. Arkivbild.

Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari – som sedan 2019 varit misstänkt för flera år av grova bidragsbrott i Sverige – greps på måndagen på Arlanda flygplats, men släpptes kort därpå.

Najah al-Shammari fastnade hos gränspolisen på måndagen när han reste in i Sverige – men han släpptes kort därefter.

– Ja, jag tyckte inte att det fanns skäl att ha honom frihetsberövad. Vi kom överens om att han skulle komma in på förhör i dag (tisdag) i stället, vilket han har gjort, säger åklagaren Jens Nilsson, som håller i polisutredningen, till TT.

Ex-ministern har varit efterlyst och anhållen i sin utevaro i nästan ett och ett halvt år, säger Nilsson till TV4.

Grovt brott

Åklagaren kan inte svara på hur stor Najah al-Shammaris skuld är.

– Jag vet inte det just nu, jag har inte ägnat mig åt det här ärendet på lång tid. Även om jag hade vetat hade jag nog inte sagt det ändå, säger Nilsson till TT men fortsätter:

– Det är tillräckligt mycket för att det ska bedömas som grovt brott. Då är det mer än fem basbelopp, över 200 000 kronor i alla fall.

Enligt utredningen från 2019 var Najah al-Shammari bosatt i Irak och fick full lön från irakiska staten samtidigt som han tog ut bidrag från Sverige som sjukskriven.

– Det handlar om både försörjningsstöd och bostadsbidrag. Det är både kommunen och Försäkringskassan som har skickat in anmälan, säger Nilsson till TV4.

Kom till Sverige 2009

Najah al-Shammari registrerade sig som utvandrad när brottsmisstankarna blev kända, men bara något år senare sades han vara tillbaka i Sverige. En formell registrering som återinflyttad kom först 2023. Myndigheterna har dock inte kunnat få tag på honom och några av de grova bidragsbrotten håller på att preskriberas.

– Misstankarna är från 2012. De delarna är preskriberade men det här har sträckt sig under flera år och den största delen är inte preskriberad, säger åklagare Nilsson.

Enligt Migrationsverket kom Najah al-Shammari till Sverige under 2009 och fick permanent uppehållstillstånd 2011. 2015 blev han svensk medborgare.

al-Shammari har under 1990-talet och delar av 2000-talet varit officer och general i irakiska armén. Han har av svenska myndigheter även utretts för krigsbrott men ärendet lades senare ned.

Följ ämnen i artikeln