Läskiga fyndet: Jack the Ripper på en käpp

Publicerad 2022-12-30

Kan vara den enda kända avbildningen av Jack the Ripper.

Ett par ondskefulla ögon stirrade på poliserna genom skräphögen i källaren.

De hade hittat vad som tros vara den enda bilden av Jack the Ripper.

Den ökände mördarens ansikte satt på en käpp som tillhört mannen som jagade honom.

När den engelska polisen sökte igenom gamla arkiv gjorde de en otrolig upptäckt. Bland allt gammalt skräp stirrade ett ansikte tillbaka på dem.

De hade hittat en käpp med vad som tros vara den enda kända avbildningen av den ökände seriemördaren Jack the Ripper, skriver The Mirror.

Värsta britten på 1 000 år

Jack the Ripper, som bland annat utsågs till den värsta britten under de senaste 1 000 åren i en omröstning som BBC genomförde 2006, är känd för att ha mördat minst fem kvinnor i stadsdelen Whitechapel i östra London hösten 1888. Men det verkliga antalet mord kan fler än så.

Kvinnorna var mördade och styckade på ett sådant sätt att polisen misstänkte att mördaren väl kände till anatomi och eventuellt kunde vara en läkare eller slaktare.

Ritad teckning av Jack the Ripper så som polisen misstänker att han sett ut.

Ansvarig för utredningen

Frederick Abberline från Scotland Yard var en av de som utredde morden, men han lyckades aldrig fånga mördaren. När han kopplades bort från fallet 1889 fick han käppen som en gåva, med vad som tros vara den enda kända avbildningen av mördaren på käppens topp.

Abberline gick i pension från Scotland Yard 1892 och dog 1929 utan att någonsin få reda på hans ärkefiendes identitet.

Efter Abberlines död förvarades käppen på College of Policing i staden Bramshill, Hampshire tills skolan stängde 2015.

Då försvann käppen och sedan dess har man trott att den varit förlorad. Men när polisen sökte igenom arkiven i College of Policings högkvarter i Ryton hittades den plötsligt igen bland en massa andra saker som tagits om hand efter stängningen.

Ska ställas ut

Antony Cash, innehållsskapare på College of Policing är överlycklig över att den spektakulära käppen hittats igen.

– Jack the Ripper är en av de största och mest ökända mordhistorierna i historien och hans brott ledde till att modernt polisarbete och tekniska undersökningar utvecklades. Morden tvingade polisen att experimentera och utveckla nya tekniker för att lösa fallet. Bland annat brottsplatsundersökningar, profilering och fotografering.

Nu kommer käppen ställas ut på College of Policings högkvarter tillsammans med tidningsurklipp från 1888.

– Det är fantastiskt att vi kan ställa ut den här tillsammans med tidningsurklippen så att våra konstaplar kan se hur mycket polisarbetet har utvecklats sedan dess, säger Antony Cash.

Följ ämnen i artikeln