Felaktig alzheimerdiagnos är inte helt ovanligt

TT

Publicerad 2018-08-28

Akademiska sjukhuset i Uppsala konstaterade att kvinnan inte hade någon alzheimerdiagnos. Arkivbild.

En 55-årig kvinna led av en allvarlig depression och blev diagnostiserad med alzheimer. Tio år senare upptäckte Akademiska sjukhuset i Uppsala att diagnosen var fel.

– Det är inte helt ovanligt med feldiagnoser, säger Stina Syvänen, alzheimerforskare vid Uppsala universitet.

När den då 55-åriga kvinnan först fick alzheimerbeskedet gick hon i pension och städade ur sitt hus för att underlätta för anhöriga, skriver P4 Uppland. Hon bloggade om sjukdomen och skrev en bok om sina erfarenheter.

Diagnos stämde inte

När kvinnan efter några år kände att hon inte försämrades gick hon tillbaka till sin geriatriker, men blev åter försäkrad om att diagnosen stämde.

– Vi skojade och sade att läkaren nog förväxlat bilderna med någon annan, för jag kände mig så bra, säger kvinnan till radion.

Efter ytterligare några år bad den nu 65-åriga kvinnan om en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala där det konstaterades att hon inte hade någon diagnos. Enligt överläkaren Lena Kilander, som avfärdade alzheimerdiagnosen, hade den tidigare diagnosen fel underlag.

– Sett i efterhand är det väldigt skakande och tragiskt, säger Kilander.

Kan vara depression

Men enligt Stina Syvänen, docent och alzheimerforskare vid Uppsala universitet är det inte allt för ovanligt att personer diagnostiseras med alzheimer – när det egentligen handlar om depression eller stress som ger liknande symptom.

– Det händer absolut. Alzheimer är ju den vanligaste demenssjukdomen i Sverige så det är inte jättekonstigt att man sätter en alzheimerdiagnos om någon kommer in som är äldre och har minnesproblem, säger Syvänen.

TT: Är det svårt att bedöma om en person har alzheimer eller inte?

– Nej det är det ofta inte. Men ibland är det svåra fall och ofta tas inga prover och man ger diagnosen endast efter en bedömning, man mäter ingenting. Det är därför det behövs forskning på diagnostikmetoder, för att vi ska bli bättre på att ställa rätt diagnos.

ANNONS