Knarkkungen: ”Jag blir en fängelse-zombie”

Publicerad 2016-02-24

Knarkbaronen El Chapo trivs inte i fängelset.

Via sin advokat beklagar han sig:

– De gör mig till en fängelse-zombie.

Han är tillbaka på Altiplano-anstalten efter den spektakulära rymningen förra sommaren.

Då lyckades Sinaloa-kartellens boss El Chapo med hjälp av mutor i halvmiljard-klassen ta sig ut via en välbyggd, underjordisk tunnel.

Han var spårlöst försvunnen i ett halvår innan fåfängan fällde honom.

Genom sin plan att göra en film om sitt eget snille röjdes hans gömställe och mexikansk polis kunde i en gryingsräd röka ut honom till ännu en tunnel som ledde till vad som beskrivits som ”ett billigt sexmotell”.

Specialtränade hundar

Där greps en av Mexikos - och USA:s - mest efterspanade brottslingar.

I Altiplano-fängelset har chefen och minst två vakter fått sparken efter rymningen och 30 anställda har förhörts. Misstagen som tillät rymningen ska inte få upprepas, skriver CNN.

Hundar som specialtränats att känna El Chapos doft vaktar ständigt utanför celldörren.

400 nya kameror har installerats, i cellen finns detektorer som registrerar hans minsta rörelse och golvet har försetts med stålstänger för att förhindra en ny tunnelöppning .

”Förvandlar mig till zombie”

Men det är sömnbristen som får El Chapo att klaga. Enligt hans advokat Juan Pablo Badillo får fången inte mer än två timmars sömn i stöten.

– Han sa till mig: ”Varannan timme väcker de mig ... De håller på att förvandla mig till en zombie. De låter mig inte sova. Allt jag vill är att få sova”, säger advokaten till den mexikanska radiostationen Formula.

Utlämnas till USA?

Efter rymningen har Mexiko öppnat sig för en utlämning till USA, där El Chapo har sju åtal vilande på sig.

– Jag har inte hunnit diskutera en utlämning med honom än. Han sa: ”Vi måste prata om det. Men jag vill dömas efter mexikansk lag”, säger Juan Pablo Badillo.

Döms han i USA kommer Joaquin ”El Chapo” Guzman med största sannolikhet att dömas till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.