Ökat antal anmälningar om sexofredande på We are Sthlm

Publicerad 2016-08-21

Många sexuella ofredanden rapporteras i samband med årets We are Sthlm.

Tolv nya fall anmäldes under lördagen, under ungdomsfestivalens sista kväll. Totalt har polisen fått in 51 anmälningar om sexuellt ofredande.

Det är mer än en fördubbling jämfört med i fjol, vilket polisen och arrangörerna delvis tror beror på att fler anmäler brott.

– Det finns en nolltolerans bland ungdomarna själva, säger evenemangschef Roger Ticoalu som märkt av en attitydförändring.

Efter fem dagar av spelningar och aktiviteter vid Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården i Stockholm avslutades sent på lördagskvällen årets upplaga av ungdomsfestivalen We are Sthlm.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att musikfestivalen, som arrangeras av Stockholms stad och främst riktar sig till ungdomar mellan 13 och 19 år, efter de många och uppmärksammande sexövergreppen i fjol i år satsat hårt på trygghetsskapande insatser.

Det har bland annat handlat om bättre belysning och kameraövervakning för att öka säkerheten och kunna få bildbevis. Långt fler poliser än tidigare år samt ordningsvakter och trygghetsvärdar har också funnits på plats.

Fördubbling av antalet anmälningar

Trots det är antalet anmälningar om ofredande betydligt fler i år.

Bara under lördagskvällen anmäldes tolv nya fall. Det innebär att polisen under festivalen totalt har fått in 51 anmälningar om sexuellt ofredande, enligt polisens preliminära siffror.

Förra året anmäldes 20 sexualbrott.

– Vi hade räknat med att vi skulle få rätt många anmälningar. I många fall så har vi gärningsmän för de här brotten, säger Kjell Lindgren vid polisregion Stockholm till TT.

Enligt Lindgren har arbetet med fler förebyggande insatser gjort det lättare att upptäcka fler brott och utreda dem direkt på plats.

– Och förutsättningen att ingripa blir större, säger han.

Nytt för i år är också att det funnits ett mobilt polisteam som tar upp anmälningar direkt på plats.

”Fler och fler agerar”

Inte heller Roger Ticoalu, evenemangschef på kulturförvaltningen, är särskilt förvånad över det ökade antalet anmälningar.

– Det var ganska väntat. Det är en tendens efter den debatt och det åtgärdsarbete som pågår sedan ett halvår tillbaka, som förhoppningsvis gör att vi också får bort eventuellt mörkertal. Att det är fler anmälningar än tidigare betyder inte att fler brott de facto begås, säger Ticoalu till Aftonbladet.

– Det handlar om att synliggöra, komma åt problemet och få tag på gärningsmännen.

Han ser mycket positivt på arbetet kring årets festival och är väldigt nöjd med det gemensamma säkerhetsarbetet som man har haft med polisen. Roger Ticoalu nämner också Aftonbladets kampanj #intenesam, en satsning för att lyfta frågan om tjejers utsatthet.

– Den satsning som vi har gjort har varit framgångrik. Framförallt har den bidragit till en attitydförändring, även om den sker långsamt, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi märker hur fler och fler agerar, ställer frågor och kommer fram och ber om hjälp vilket verkligen är superbra. 99,9 procent av dem som är på plats är vanliga, schysta ungar, och det är enormt viktigt att den stora massan inte accepterar detta och att det finns en nolltolerans bland ungdomarna själva.

Ett större samhällsproblem

Såväl polisen som arrangörerna har redan inför evenemanget och under de senaste dagarna upprepat att det är viktigt att komma ihåg att sexuella ofredanden är ett problem i samhället i stort och inte isolerat till festivaler. Något Roger Ticoalu upprepar.
– Det är ett samhällsproblem som kommer att fortsätta även när festivalen slutat. Det handlar om att höja ribban. Det är en läroprocess för de få killar som håller på med det här.

Under lördagskvällen fick polisen även in sex anmälningar om stölder, fem om ringa narkotikabrott, en om ofredande, en om olaga hot och två om våld mot tjänsteman, uppger polisen på sin hemsida.

Polisen har även omhändertagit eller avlägsnat ett sextiotal personer för ordningsstörning, rapporterar TT.

Under 2014 anmäldes 17 sexuella ofredanden och en våldtäkt på We are Sthlm. Under 2015 anmäldes 19 sexuella ofredanden och en våldtäkt.

Samtliga ärenden las ner, förutom den senaste våldtäkten.