Nordkorea: Ännu ett lyckat test

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2016-04-09

Kim Jong-un.

Nordkorea meddelar att landet har utfört ett lyckat test av en motor skapad för en så kallad interkontinental robot (ICBM), som skulle "garantera" ett eventuellt kärnvapenanfall mot USA.

Det är det senaste i en rad uttalanden från Pyongyang om genombrott inom landets kärnvapen- och robotprogram. Utomstående experter är skeptiska till en del av dem.

Enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA övervakades testet av landets ledare Kim Jong-Un.

Hotat spränga Washington

Detta är långt ifrån första gången den hårföra diktaturen hotat med en kärnvapenattack mot USA, eller grannen Sydkorea. Så sent som i slutet av mars släppte Nordkorea en fyra minuter lång propagandavideo, under namnet ”Den sista chansen”, där man hotar att spränga Washington med en kärnvapenmissil.

Videoklippet slutar i en sekvens där en missil slår ner framför Lincoln Meorial för att sedan utradera USA:s regeringsbyggnad Kapitolium och resten av staden, följt av ett meddelande från Nordkorea som lyder:

"Om det imperialistiska USA rör sig en tum närmare oss, kommer vi direkt att attackera staden med kärnvapen.”

Pyongyang och Kim Yong Un ska också ha hotat att spränga Seouls presidentpalats, som enligt nordkoreanska statliga medier bara är ”ett klick bort”.

Följ ämnen i artikeln