Mursi döms till döden

Publicerad 2015-05-16

Egyptens ex-president Muhammad Mursi döms till döden för sin roll i ett fängelseuppror 2011, uppger AP. Han och flera andra ska ha flytt med hjälp av militanta grupper, enligt åklagaren.

Muslimska brödraskapets ledare, Amr Darrag, kallar domen en ”dålig fars”.

Dödsdomen meddelades av en egyptisk domstol i Kairo på lördagsförmiddagen. Muhammad Mursi döms för sin roll i det fängelseuppror som skedde under protesterna mot den då sittande presidenten Hosni Mubarak 2011, där Mursi och flera andra medlemmar i brödraskapet flydde. Fängelseupproret genomfördes av palestinska och libanesiska militanta grupper, hävdade åklagaren.

Mursi blev Egyptens förste fritt valda president och ledde Muslimska brödraskapet när de kom till makten i Egypten 2011-12.

Störtades

Ex-presidenten störtades i en militärkupp ett år senare och brödraskapet har sedan dess bekämpats av den militärledda regeringen.

Drygt 100 andra medlemmar i Muslimska brödraskapet döms till dödsstraff av domstolen. Men bara runt 20 av dem är för tillfället fängslade i Kairo. Övriga fick sina domar in absentia (i sin frånvaro) eftersom de befinner sig på flykt.

Fick 20 års fängelse

Mursi avtjänar redan ett 20 år långt fängelsestraff efter att i april ha dömts för inblandning i morden på demonstranter i december 2012.

Som brukligt är kommer dödsstraffen härnäst att lämnas över för granskning till landets högste religiöse ledare, stormuftin.

Mursi kommer snart även att få sin dom i ett fall där han anklagas för att ha samarbetat med utländska makter, islamistiska Hamas och Iran. Över 30 andra ska också få sin dom i det fallet.

”Dålig fars”

Muslimska brödraskapets ledare i exil, Amr Darrag, kallar domen en ”fars”.

– Rättegångarna är en dålig fars. Rättssystemet är ett verktyg som används av regimen för att krossa oppositionella. Det finns ingen rättssäkerhet i Egypten och det internationella samfundet är medskyldigt om det låter detta passera, säger Darrag till TT via telefon.

Amr Darrag var minister med ansvar för internationellt samarbete i den nu störtade regeringen och agerar ledare för rörelsen från Istanbul i Turkiet.

Följ ämnen i artikeln