IS tar kontroll över historiska staden

Publicerad 2015-05-20

IS har tagit greppet om det antika staden Palmyra.

Enligt vittnen på plats tog jihadistgruppen kontroll över hela staden under onsdagskvällen. Det uppger BBC News.

Den syriska statstelevisionen rapporterar att regeringsstyrkorna har flytt staden.

Striderna om Palmyra, eller Tadmur som staden också kallas, har pågått i en dryg vecka. De syriska regeringsstyrkorna lyckades tidigare att pressa tillbaka de angripande IS-trupperna, men enligt AP ska striderna ha tagit en annan vändning de senaste dagarna.

Under onsdagen kom rapporter om att IS återigen tagit grepp om de norra delarna av staden. Senare under kvällen uppgav BBC News, med hänvisning till aktivister och vittnen, att jihadisterna tagit kontroll över hela Palmyra.

Världsarv

Nu ökar oron för att IS ska förstöra stadens över 2000 år gamla ruiner som anses ha ett mycket stort arkeologiskt värde och är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Palmyra var under århundradena efter Kristus en viktig handelsstad och Romarrikets länk österut. Senare härskade drottningen Zenobia i staden. Hon förde krig mot romarna och lyckades erövra flera provinser tills hon kontrollerade en rad viktiga handelsvägar.

300 döda

IS har tidigare skakat omvärlden genom att medvetet förstöra historiska lämningar med hänvisning till att de är uttryck för avgudadyrkan. Gruppen har spridit en rad klipp på internet som visar hur medlemmarna krossar och hackar sönder tusenåriga statyer.

Minst 300 personer ska ha dödats under den senaste veckans strider runt omkring ruinerna i Palmyra. Tiotusentals människor befinner sig nu på flykt i området.

Här styr IS. Område som kontrolleras av Islamiska staten i mitten av maj.

Området som kontrolleras av IS