RÅ vill se utvisning för attack mot synagoga

TT

Publicerad 2018-10-04

Synagogan i Göteborg kärleksbombades efter attacken. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden.

Riksåklagaren (RÅ) överklagar domen om attacken mot synagogan i Göteborg förra året. RÅ anser att en man som dömdes till två års fängelse för brandattacken också ska utvisas till de palestinska områdena och vill att HD klargör hur domstolar ska se på frågan om utvisning.

Den 9 december förra året kastade en grupp personer flera brandbomber mot en ungdomsfest som pågick vid synagogan i centrala Göteborg. Tre män i 20-årsåldern dömdes senare till fängelse för attacken.

Nu överklagar Riksåklagaren ärendet till Högsta domstolen. RÅ vänder sig mot hovrättsdomen, där en 22-årig man fick sitt straff på två års fängelse fastställt, men tingsrättens beslut om utvisning upphävt.

Omänsklig behandling

Riksåklagaren hänvisar till att Migrationsverket inte anser att det finns anledning att anta att mannen kommer att utsättas för omänsklig behandling, en term som innefattar dödsstraff och tortyr.

– Han ska då utvisas till Palestina för det är där han kommer i från och där han är medborgare. Migrationsverkat har sagt i sitt yttrande att det finns inget hinder mot att utvisa honom till Palestina, säger My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren.

Hovrättsdomen har varit omdiskuterad, eftersom rätten motiverade sitt beslut bland annat med hänsyn till "Israels eventuella intresse i saken" och den osäkra situationen vid den israeliska och palestinska gränsen.

Oklart rättsläge

Riksåklagaren menar att ärendet kan få prejudicerande betydelse och vill att Högsta domstolen ska ge sin tolkning av rättsläget kring utvisningar, som myndigheten menar är oklar.

– Vi pekar på ett exempel där det är fem afghaner som är dömda för våldtäkt mot barn och de blev utvisade fast de var ungdomar, så det görs olika bedömningar, säger My Hedström.

– Vi lutar oss mot Migrationsverket som är expertmyndighet. Migrationsverket och migrationsdomstolarna gör ju en mycket mer fullödig utredning av utvisningsärenden än vad en allmän domstol kan göra, säger hon.

Följ ämnen i artikeln