Här hölls hon fången

Publicerad 2011-11-10

Fyra misstänkta för människohandel – ska ha våldtagit och torterat flickan

GRANNARNA SÅG INGENTING  Här i bostaden i Göteborg ska den 14-åriga flickan ha hållits fånge i ett år. ”Det känns inte bra, det är sorgligt det som hänt här. Det här är annars ett bra ställe. Men jag har inte sett så mycket av dem. De är lugna och har hållit sig för sig själva”, säger en granne till Aftonbladet.

GÖTEBORG/stockholm. Den 14-åriga flickan misstänks ha sålts och hållits fången i lägenheten i över ett år.

Där ska hon ha blivit hotad, misshandlad och våldtagen.

I går häktades fyra personer i en misstänkt människohandelshärva.

Polisen slog till mot lägenheten i nordöstra Göteborg i förra veckan. I bostaden fanns flickan tillsammans med och två av hennes plågoandar, en 25-årig man och hans far, enligt åklagarens häktningsframställan. Kort efteråt greps mamman till 25-åringen och flickans pappa.

Betalade 9 000

Hösten 2010 såldes flickan av sin pappa och fördes från Serbien till Göteborg, enligt Göteborgs-Posten. Där fanns 25-åringen, som skulle bli hennes man, och hans föräldrar. De ska ha betalat tusen euro, motsvarande 9 000 kronor, till 14-åringens pappa för henne.

I början av november fick polisen ett tips av allvarlig art som gjorde att de slog till mot lägenheten i Göteborg.

När de kom dit fann de flickan i ett rum tillsammans med 25-åringen och hans pappa.

– Hon har berättat om hur hon levt med övergrepp och under vidriga förhållanden i över ett år, säger en källa till GP.

Förra veckan häktades de fyra personerna av tingsrätten. Familjen misstänks ha hållit 14-åringen inspärrad i lägenheten från september i fjol till den 2 november i år då hon befriades av polisen, enligt åklagarens häktningsframställan. Där ska hon ha våldtagits och blivit hotad och misshandlad.

Har inte utmärkt sig

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand är mycket förtegen om ärendet.

– Jag har inga kommentarer alls, säger han.

Familjen flyttade in i hyreshuset för ungefär ett år sedan, berättar grannar. För att öppna porten måste man ha låstagg. Eller bli insläppt via porttelefonen.

Familjens lägenhet ligger på första våningen i den prydliga uppgången. Lägenhetsdörren är helt slät, ingen namnskylt och inget brevinkast, postboxarna sitter nere i entrén.

– Det här är det bästa huset av alla i området, säger en hyresgäst som bott på adressen i nästan 20 år.

Grannarna har bara gott att säga om familjen. Här är lyhört men ingen har lagt märke till något ovanligt. Familjen har inte utmärkt sig på något sätt.

– De är artiga och trevliga. En enda gång, för två månader sen, hörde jag höga röster och en tjej som skrek inne i deras lägenhet. Efter det har det varit helt tyst och lugnt, säger en granne.

”Har hämtat mina barn”

Men ingen har sett den 14-åriga flickan röra sig ute på egen hand. Hon har alltid varit tillsammans med någon i familjen. I tvättstugan med sin svärmor eller utanför huset tillsammans med fästmannen.

– Men hon var aldrig ledsen utan verkade alltid glad när man träffade henne. Hon och han såg ut som ett vanligt par. De passade ihop, säger en granne som sett dem busa runt med varandra utanför huset.

Brodern till den häktade 25-åringen anser att polisen fått allt om bakfoten. Han säger till Göteborgs-Posten att flickan är förlovad med 25-åringen och bodde tillsammans med familjen i väntan på giftermål. Hon ska inte ha hållits inspärrad.

– Hur skulle det gå till? Hon har ju varit och hämtat mina barn på dagis och varit och handlat i affären, säger han till tidningen.

Bestrider brott

Advokaterna, som biträder de fyra häktade, har yppandeförbud.

– Min klient bestrider brott, säger Tommy Nilsson, den 25-årige mannens advokat.

Polisen har lagt locket på.

– Jag kan varken bekräfta, dementera eller kommentera det här ärendet, säger Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Den 14-åriga flickan har tagits omhand av de sociala myndigheterna.

Åtal ska vara väckt senast den 18 november.