Försökte ansluta sig till IS – döms till fängelse

avAlice Staaf

Fyra personer, två kvinnor och två män, har dömts till tre års fängelse av dansk domstol för att ha försökt ansluta sig till terrororganisationen IS i Syrien.

De två kvinnorna är 18 respektive 22 år.

– Den äldsta av kvinnorna kommer att bli utvisad för evigt, säger Janni Pedersen, tv-reporter för danska TV 2.

Domstolen i danska Glostrup har beslutat om att fängsla fyra personer som försökt ansluta sig till terrororganisationen IS, rapporterar danska tv-kanalen TV 2. Fängelsestraffet är på tre år och det är första gången som kvinnor i Danmark blir dömda för att vilja gå med i IS.

Ingen av de fyra personerna hann ta sig till Syrien innan de greps. De två männen och den äldsta kvinnan greps i Turkiet vid gränsen till Syrien och den 18-åriga kvinnan hann aldrig lämna Danmark.

1 av 2 | Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Brodern varnade polisen

Den 22-åriga kvinnans bror kontaktade själv polisen den 8 mars 2017 och berättade att hans syster planerade att åka på en bröllopsresa med sina vänner till Turkiet. Han uttryckte då också en oro för att hon hade kontakt med personer involverade i IS.

– Men hon har gått med i en farlig moské, som han uttryckte det, och hon känner någon som är is-sympatisör, så han var rädd att hon skulle åka till Syrien, säger Janni Pedersen.

De fyra personerna hävdade i rätten att de bara åkt till Turkiet för en bröllopsresa och inget annat. Men domstolen ansåg det bevisat att de fyra var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen.

Kasserat medborgarskap

De två männen blir i samband med domen av med sina danska medborgarskap. Den 22-åriga kvinnan blir utvisad på livstid.

– Den äldsta av kvinnorna kommer att bli utvisad för evigt, säger Janni Pedersen, tv-reporter för danska TV 2.

Sedan 2012 har totalt 21 danska kvinnor rest till i IS i Syrien eller Irak, varav de flesta fortfarande är kvar i Syrien.

Enligt en dansk expert, som har arbetat med volontärerna i IS, är det vanligast att kvinnor ansluter sig till IS pågrund av ideologiska skäl eller kärlek.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Syrien

Terrorism