Getter plågas i jakten på mohair – flera märken stoppar materialet

Publicerad 2018-06-21

Mjuk, ullig mohair från angorageten är eftertraktat inom modeindustrin.

Men nu avslöjar djurrättsorganisationen Peta hur djuren plågas i processen för att få fram materialet.

– Vi har besökt tolv gårdar i Sydafrika och kunde se hur de kastades runt, slets i och skar halsen av getter som var vid fullt medvetande, säger Elisa Allen, vd för Peta.

Svenska Åhléns och H&M har därför beslutat att senast år 2020 förbjuda mohairplagg i sina butiker.

Mohair är ullfiber från angorageten, en tamget som finns i bland annat Sydafrika, Turkiet och västra Asien. Mohair används främst i kläder, som koftor och kappor.

Världens största producenter av mohair för klädindustrin är USA och framförallt Sydafrika, där mer än hälften av världens mohair produceras.

I ett nytt avslöjande av djurrättsorganisationen Peta visar starka bilder från mohairproducenter i Sydafrika hur angoragetterna plågas när de klipps.

– I början av 2018 besökte Peta tolv gårdar i Sydafrika. Där såg vi att de kastades runt, slets i och skar halsen av getter som var vid fullt medvetande, säger Elisa Allen, Petas vd.

– Unga getter, som klipptes för första gången, skrek av rädsla. Personalen ryckte upp getterna från golvet medan de höll dem i svansen, vilket troligen ledde till att ryggraden bröts, säger Elisa Allen.

Åhléns förbjuder materialet

Efter Petas avslöjande har mer än 150 kända klädmärken, inklusive några av världens största, beslutat att de inom de närmaste åren kommer att förbjuda användningen av mohair. Bland dem H&M, Zara, Topshop, liksom varuhuset Åhléns.

– Då vi inte kan säkerställa att det som sker på gårdarna i Sydafrika inte förekommer på samtliga platser, har vi valt att fasa ut materialet ur vårt sortiment, säger Sofia Bothelius, chef för produktion och hållbarhet på Åhléns.

Varuhuset kommer att ta bort mohair ur sina egna märken under våren 2019 och kräva ett förbud på materialet från andra märken i deras butiker senast 2020.

Varför kommer det att dröja så länge innan ni plockar bort materialet?

– Det tar tid att ställa om sig. I nuläget har vi produkter som är inköpta för våren 2019 och ur ett hållbart perspektiv anser vi att det inte är försvarbart att kassera inköpta och redan producerade produkter, säger Sofia Bothelius.

Även H&M-gruppen, med närmare 5 000 butiker världen över, har tagit beslut om ett förbud i alla deras produkter.

– Tillverkningsprocessen av mohair är en utmaning att kontrollera, så vi har beslutat om ett mohairförbud i våra kollektioner senast 2020, skriver H&M:s Helena Johansson i ett mejlsvar till amerikanska Washington Post.

Förundersökning inledd

Amerikanska Peta har kontaktat polisen för att väcka åtal för brott mot Sydafrikas djurskyddslag 1962, och en förundersökning är inledd.

Vad säger de som äger gårdarna om det ni dokumenterat?

– Producenterna av mohair försöker naturligtvis försvara sig när de märker en attitydförändring hos återförsäljare och kunder, eftersom det hotar deras vinst, säger Elisa Allen.

Hon förklarar att det är omöjligt för designers och återförsäljare att genomföra tillräckligt frekventa och noggranna kontroller av producenternas djurhantering, att det helt enkelt inte går att garantera att djur inte far illa.

– Konsumenter som inte vill bidra till att djur lider måste säga nej till mohair och annat djurmaterial, säger Elisa Allen.