Begravningsstämning i Tysklands storpartier

TT TT

Publicerad 2018-10-15

De grönas toppkandidat Katharina Schulze, Bayerns regeringschef Markus Söder (CSU) och Fria väljares toppkandidat Hubert Aiwanger vid en tv-debatt efter söndagens delstatsval.

Valet i sydtyska Bayern blev en förkrossande motgång för kristsociala CSU, som styrt det välmående alplandet i årtionden. Resultatet lär utlösa chockvågor även i Berlin, där förbundskansler Angela Merkel kämpar för att hålla ihop sin regering.

– Det är ingen rolig dag för oss i CSU, konstaterade partiledaren Horst Seehofer torrt då valresultatet började klarna.

Angela Merkels allierade i den konservativa bastionen Bayern hade då gjort ett katastrofval och för första gången sedan 1962 tappat sin absoluta majoritet. Och det med råge – 37,2 procent lyder det preliminära resultatet för de kristsociala.

Katastrofval för SPD

Även för Socialdemokraterna blev valet ett debacle. Partiet fick 9,7 procent av rösterna, vilket torde betraktas som en ren katastrof. Valets stora vinnare var i stället De gröna, som med 17,5 procent blev näst största parti. Fria väljare, som förespråkar stärkt kommunalt självbestämmande, kammade hem 11,6 procent och ses i nuläget som den mest troliga koalitionspartnern för CSU, möjligen tillsammans med liberala och näringslivsvänliga FDP.

Främlingsfientliga AFD kammade hem 10,2 procent och tar därmed plats i Bayerns delstatsparlament, om än med ett lägre väljarstöd än i fjolårets nationella parlamentsval.

Chockvågor i Berlin

Förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble – en kristdemokratisk nestor – spådde i förra veckan att det bayerska valresultatet skulle utlösa chockvågor ända till Berlin. Den profetian ser ut att besannas. Både CSU och SPD sitter i Angela Merkels regering, och väljartappet lär inte öka entusiasmen kring det redan bräckliga koalitionssamarbetet.

Om två veckor går delstaten Hessen till val, vilket lär följas noga från CDU-högkvarteret i Berlin. Skulle den kristdemokratiskt ledda delstatsregeringen i Wiesbaden förlora makten kan det enligt partikällor till Frankfurter Allgemeine rejält minska Merkels chanser att bli omvald på partikongressen i december – inte minst då den hessiske ministerpresidenten Volker Bouffier är en nära förtrogen till förbundskanslern.

Störtdyker i mätningar

Det mest akuta hotet mot Merkels regering kanske ändå står att finna hos Socialdemokraterna. Partiet gjorde i höstas sitt sämsta förbundsdagsval någonsin och många företrädare ville gå i opposition i hopp om att vinna tillbaka besvikna väljare, i stället för att agera stödhjul åt Kristdemokraterna.

Så blev det inte, sedan partiledningen övertalat medlemmarna att ge sitt stöd åt en nyupplaga av den så kallade stora koalitionen. Sedan dess har Socialdemokraterna störtdykt i opinionsmätningarna och har i dag bara runt 15 procent av väljarna bakom sig. En spillra av partiets forna stöd – men betydligt mer än söndagens ensiffriga fiasko.