KRF kan ta plats i norsk regering före jul

TT

Publicerad 2018-11-03

Kjell Ingolf Ropstad pekas ut som Knut Arild Hareides efterträdare.

Norges kristdemokrater kan ta plats i regeringen redan före jul. Kjell Ingolf Ropstad, som tippas bli ny partiledare, säger att man vill ha minst tre ministerposter.

Men det är ett splittrat parti som söker sig till regeringsmakten.

Den norska statsministern Erna Solberg (Høyre) sade på fredagskvällen att det inte finns någon tidsplan för förhandlingarna mellan regeringen och Kristelig Folkeparti (KRF) och att det viktigaste är att man kommer i gång med budgetförhandlingarna.

Senast den 20 november måste regeringen ha fått i genom sin budget. Den tidigare statsministern och före detta KRF-ledaren Kjell Magne Bondevik säger till tidningen att regeringsförhandlingarna brukar ta två veckor.

– Eftersom det tar två veckor räknar jag med att regeringen utvidgas före jul.

Tre statsråd

Kjell Ingolf Ropstad har sagt att KRF vill ha tre ministerposter och mycket tyder på att det blir så. I dag har regeringen 19 statsråd, plus statsministern. Av dem är tio tillsatta av Høyre, inklusive statsministerposten, och partiet kan bli av med två. Fremskrittspartiet (FRP) har sju och lär förlora en post till KRF. Venstre, som är lika stort som KRF, har tre statsråd.

Stödet för KRF har sjunkit under flera års tid som passivt stödparti till regeringen. För att råda bot på det föreslog den nyligen avgångne partiledaren Knut Arild Hareide att partiet skulle göra en vänstersväng, något som skulle fälla den sittande regeringen.

Vid ett extrainsatt landsmöte röstade en majoritet av medlemmarna dock mot Hareides förslag. En regeringskris kunde därmed avvärjas, och Hareide valde att avgå.

Splittrat parti

Vid det extrainsatta landsmötet fick medlemmarna tre alternativ: söka sig till den sittande regeringen, fortsätta som passivt stödparti, eller söka samarbete vänsterut och därmed dra undan mattan för statsminister Erna Solberg och hennes regering.

I en andra avgörande votering valde majoriteten förslaget att söka sig till den sittande regeringen. Men partiet är splittrat, och röstsiffrorna hamnade på 98 mot 90. Flera i partiets vänsterfalang är osäkra på om de kommer att stanna efter nederlaget. Ett antal medlemmar ska redan ha begärt utträde.

ANNONS