Sopåkare åtalade för att ha pressat krögare på pengar

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2017-07-16

Två sopåkare i Stockholm står åtalade för att ha pressat en krögare på pengar. Krögaren ska enligt åtalet ha betalat sopåkarna 2 000 kronor i månaden – totalt 72 000 kronor – svart för att få sitt avfall bortforslat.

Två sopåkare i Stockholm har åtalats för att ha pressat en krögare på pengar. Arkivbild.

När krögaren vägrade betala en extra "månadspeng" utöver den ordinarie avgiften blev sopor kvarlämnade. Några direkta hot ska inte ha förekommit.

– Fast det finns uppgifter om att även sådant sker, säger Katarina Johansson, enhetschef vid Stockholm vatten och avlopp, till Svenska Dagbladet.

Stockholms stad är alltså medveten om problemet med svarthämtning och mutor.

– Vi följer upp alla rapporter vi får om sådant här, säger Katarina Johansson.

Problemet är att krogarna inte vill medverka i utredningarna. Åtalet är därför unikt.

Vd:n för det företag sopåkarna arbetat för har sagt att anklagelser mot sopåkare förekommer allmänt i branschen.

– Men man kan konstatera att hittills har ingen blivit dömd, sade han i maj till Mitt i.

Männen, 45 och 57 år gamla, åtalades i början av maj. Rättegången ska hållas efter sommaren.

Vild strejk bland Stockholms sophämtare

I början av juli gick sophämtarna på Reno Norden ut i vild strejk. Beslutet grundade sig i att företaget velat sänka deras löner och öka arbetstimmarna. Företaget ville också kartlägga åkarnas kunskaper om vart alla nycklar leder – vilket arbetarna menade kunde göra dem lätta att ersätta. När företaget erbjöd oförändrad lön men ökad arbetsbelastning valde ett 70-tal sopåkare att säga upp sig.

Under fredagen slog Arbetsdomstolen fast att strejken är en olovlig stridsåtgärd och att sophämtarna måste återgå till arbetet om de inte sjukskrivit sig – vilket de flesta redan gjort.

Samtidigt sympatistrejkar arbetarna på Stockholms andra stora sophämtningsföretag, Liselotte Lööf. En strejkande Liselotte Lööf-anställd berättade för Aftonbladet att de kommer att fortsätta den olagliga strejken – trots Arbetsdomstolens beslut.

Sopor hämtas – men tar längre tid

Över hela huvudstaden kommer rapporter om överfulla soptunnor. Men trots strejken var omkring 25 sopbilar ute på Stockholms gator under söndagen, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Katarina Johansson på Stockholm vatten och avfall har sopbergen uteblivit.

– Jag har bara haft ett sådant och det var ett stort hotell inne i stan, säger hon till tidningen.

Soporna hämtas men det tar längre tid och det finns en stor risk att Stockholm kommer att invaderas av råttor i sopstrejkens spår.

– Om soporna blir liggande så kommer råttorna som ett brev på posten. Då har de jättebra tillgång till mat, vilket gör att de blir fler i området och sedan kommer fler dit från andra håll. De dras till de här platserna, säger Sven Jeppsson på Anticimex till DN.