Så ska kollektivtrafiken funka i höst

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-08-13

Resandet ökar nu efter sommarsemestrar och skolstart.

För att undvika trängsel i kollektivtrafiken uppmanar företrädare för Trafikverket och Svensk Kollektivtrafik till eftertanke och planering.

– Resenärerna själva måste ta ett ansvar. Vi vill inte att förarna ska bli poliser, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.

I fokus på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff stod kollektivtrafiken och det nu alltmer tilltagandet resandet.

– Under de första månaderna av pandemin kunde vi se att trafikvolymerna minskade ordentligt men nu ser vi att trafiken är på väg tillbaka – vilket kan ses som en ny situation där corona blivit en del av vår vardag, säger Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket.

Han uppmanar resenärer att agera som under coronavåren, då fler stannade hemma och undvek att resa under rusningstrafik.

– Res bara om du måste och undvik resor i rusningstrafik. Det är ett nödvändigt budskap för att vi ska klara ett säkert resande när samhället snurrar igång på allvar efter semestrar och sommarlov.

Men att i stället ta bilen är inte en lösning då det i sin tur kan orsaka trafikstockningar på vägarna som hindrar nödvändiga resor och transporter, påminner Maiorana.

Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Omöjlighet att hålla avstånd

Under pressträffen meddelade Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik, att man intensifierat arbetet med att förebygga trängsel.

– Vi kommer satsa mycket på att analysera reseflödet och utifrån det förstärka där vi kan. Det kan också innebära att vi behöver omfördela resurserna, dra in en linje för att sätta de resurserna någon annanstans. Det kommer givetvis drabba några som inte blir glada, men det är nödvändigt.

På frågan om det kommer gå att hålla två meters avstånd till varandra i kollektivtrafiken i höst svarar Leufstadius att det är en omöjlighet.

– Vi kommer inte kunna hålla det på exempelvis en buss. Därför har vi sagt att det inte går hantera en definition på trängsel i alla trafikslag och vem ska kunna kontrollera det? Resenärerna själva måste ta ett ansvar.

– Vi vill inte att förarna ska bli poliser.

Arkivbild.

Inga riktlinjer för munskydd

Vidare säger Helena Leufstadius att Svensk Kollektivtrafik inte har något emot att människor bär munskydd i kollektivtrafiken, men det är inget som man kommer att ge riktlinjer om.

– Vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det känns klokt.

Under pressträffen meddelade även statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte är aktuellt med nya nationella riktlinjer för munskydd, men att man däremot ser över om det skulle kunna bli aktuellt med lokala riktlinjer.

ANNONS