Mamman talar ut om mordmisstankarna: ”Ofattbart”

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

En fyra dagar gammal dotter dog i taxin på väg till sjukhuset.

Föräldrarna har nu släppts ur häktet.

– Hur kan någon tro att jag vill mitt barn illa? säger mamman i en intervju med Kvällsposten.

Natten till lördagen den 9 november dog ett fyra dagar gammalt spädbarn i en taxi med sina föräldrar.

De hade varit på en efterkontroll på sjukhuset i Kristianstad. Där konstaterades att flickan hade problem med en höft och att några värden behövde kontrolleras på ett annat sjukhus, skriver Kvällsposten som intervjuat mamman och pappan.

I taxin slutade dottern att andas.

– Jag petade lite på hennes läppar för att se om jag kunde få någon sugreaktion. Men inget. Min man lyfte lite på henne och då kände han att det inte fanns någon styrsel i kroppen, huvudet hängde, säger hon till Kvällsposten.

Mamman häktades – och släpptes

Taxichauffören ringde ambulans och genomförde hjärt- och lungräddning på spädbarnet. Inte heller ambulanspersonal fick i gång hennes andning, och flickan konstaterades död på sjukhuset i Kristianstad.

Kort efter att paret kommit hem efter dödsbeskedet kom åtta poliser och grep föräldrarna, skäligen misstänkta för barnadråp respektive mord.

Pappan släpptes snart, men mamman häktades misstänkt för barnadråp. I onsdags släpptes även mamman, efter att åklagaren bedömde att misstankarna mot henne inte stärkts sedan hon häktades.

Barnadråp är en särskild straffrättslig term för när en mamma dödar sitt barn under påverkan av exempelvis en förlossningsdepression. Påföljden blir i regel lindrigare än mord eller dråp.

Kvinnan satt häktad i Kalmar. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Kvinnan satt häktad i Kalmar. Arkivbild.

”Kan ha misstolkats”

Även om mamman släppts så kvarstår misstankarna. Något hon har svårt att ta in.

– Som jag förstår har den första obduktionen visat att det inte finns några tryck eller strypmärken på min dotter, det är i alla fall vad man berättat för mig. Jag tror möjligtvis att det kan bero på saker jag sa när jag var chockad. Jag kan inte svenska så bra, även om det låter så. Och då kanske det har misstolkats, säger mamman till Kvällsposten.

Sjukhuset kommer att utreda vårdkedjan innan dess att flickan dog.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar

AB Voice