Trots överklaganden - positivt kring P-avgift

Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-26

De ny parkeringsavgifterna i Limhamn har överklagats men många som bor i området visar också förståelse för införandet.

Gratisparkeringar har försvunnit i Limhamn vilket lett till överklaganden.

Kommunen menar dock att man att uppnått det man ville.

– Generellt sett är många boende positivt inställda, säger Joakim Florén, enhetschef för trafikregleringsenheten.

Tidigare i höstas införde kommunen parkeringsavgifter dygnet runt i Gamla Limhamn. Det fick bland annat Ica-handlare att reagera, vilket Lokaltidningen rapporterat om, då en stor andel av gratisparkeringarna nu försvunnit.

Enligt P4 Malmöhus har kommunen också mottagit tre överklaganden på de nya parkeringsavgifterna.

– Det är många synpunkter som kommit in. Generellt sett är många boende positivt inställda. De som är direkt berörda ser positiva konsekvenser. Sen finns det önskemål om mindre justeringar för att ytterligare hjälpa de boende. De tar vi till oss och i största möjliga mån gör man justeringar för att underlätta i området, säger Joakim Florén, enhetschef för trafikregleringsenheten, som även bekräftar att man mottagit överklaganden.

Boende visar förståelse

Vad rör det sig om för justeringar?

– Det rör sig framförallt om utökade platser för den boende och annorlunda placeringar för boende som vi ser över och kommer justera.

Även om negativa reaktioner inkommit på de nya parkeringsavgifterna menar Joakim Florén att de boende i Gamla Limhamn generellt sett är positiva.

– De har full förståelse för införandet och ser positivt på det, då det gynnar dem. Sen har de önskemål om ytterligare förändringar som kan gynna dem.

”Åstadkommit det vi åsyftade”

Bakgrunden till att de nya avgifterna och att ett särskilt boendeparkeringsområde införts var svårigheterna som boende hade att hitta parkeringar i anslutning till sin bostad.

– Som det ser ut nu har vi fått uppfattningen att vi åstadkommit det vi åsyftade att göra, nämligen att ordna trafiken på ett sätt som behövdes. Framförallt säkerställer det plats och yta för boende i de äldre delarna av Limhamn.

Att en del Limhamnsbor nu jagar gratis parkeringsytor istället för att parkera på avgiftsbelagda platser menar Florén är fritt fram, men att utredningen visat att en ny parkeringstaxa var tvungen.

Kostar tio kronor i timmen

– Det är möjligt. Det kan vara så att man jagar en gratisparkering sedan vi infört boendeparkering, men det här är en möjlighet för de med giltigt boendetillstånd att parkera enkelt. Man kan till förmånligare priser lätt stå en längre uppställningstid än man vanligtvis kan på de här gatorna.

– Det är ett eget val om man ska göra det i så fall men möjligheten finns till bra parkering utanför fastigheten eller i nära anslutning till fastigheten.

Gamla Limhamn har numera parkeringstaxa E, vilket innebär att det kostar tio kronor i timmen klockan 9–18 under måndag-lördag och två kronor i timmen vid övriga tider.

Följ ämnen i artikeln