Analogt är det nya svarta

Rocktjejen hade toppjobb som chef – gick in i väggen

Publicerad 2020-01-29

Den slarviga rockbruden med toppjobb gick rätt in i väggen.

I dag har hon bytt liv.

Livlinan: Analog planering.

– Jag ville ha ett liv som var lite lättare att leva, säger Lise Hellström.

HADE 17 BOLLAR I LUFTEN – Jag trodde att jag var ganska fri, just eftersom jag inte tyckte speciellt mycket om ordningsamma människor och ord som ”personlig effektivitet”. Men det kanske inte var så himla fritt och härligt att leva som jag gjorde innan heller, säger Lise Hellström som gick från att vara marknadschef på ett stort företag till att jobba analogt som bokstavsillustratör.

Lise var 42 år och trebarnsmamma när blev sjukskriven för utmattning för närmare fyra år sedan. Då jobbade hon som marknadschef på ett stort företag på västkusten.

– Jag var ju en prokrastinerare av rang, hade alltid 17 bollar i luften och var inte riktigt säker på vilka de var. Och jag satte nästan en stolthet i att ta allt på volley och inte förbereda mig så mycket. Jag bara körde på och var så där härligt spontan.

Hon hörde talas om ”bullet journaling” under sin sjukskrivning, ett analogt kalendersystem där man ritar sin egen kalender i en anteckningsbok. Men att ägna timmar åt att konstnärligt smycka kalendern var inget för Lise.

– Jag gjorde min egen version av bullet journaling, en väldigt enkel metod som går från det stora till det lilla. Du blir väldigt medveten om vad det är du stoppar in i din vardag, säger hon.

Lise Hellströms metod, som nu har blivit bok, går ut på att du ritar upp din egen kalender, precis som du vill ha den. Det viktiga är det analoga, att det får ta tid. Här är ett exempel på hur det kan se ut.  – Det tar en kvart-tjugo minuter varje vecka, säger hon.

Det kan handla om aktiviteter på årslistor, månadslistor, veckolistor och dagslistor. Alla samlade i en och samma planeringsbok.

– Det tar en kvart-tjugo minuter varje vecka och några minuter varje dag. Det är väldigt lugnande. Inte bara för att du ser det växa fram på sidan, men det är också någonting med att jobba analogt: Papper, penna, bläddra, känna papperet … byta färg på pennan. Det är som om tankarna hinner med och det du skriver graveras in i hjärnan på ett annat sätt, vilket gör att du lättare kommer ihåg det, säger Lise Hellström.

– Jag tror inte att vår hjärna utvecklats så mycket de senaste 40 000 åren, det är vår omvärld som har förändrats. Det är inte konstigt att vi får det svårt när vi lever i en omvärld vi inte är fysiskt anpassade till, säger Lise Hellström.

Hon tycker att den analoga planeringskalendern läkte hennes hjärna. Nu har hon också skrivit en bok om sin planering för kreativ ordning, ”Lises planering”.

– Boken handlar om det här systemet, men också reflektioner om livet som många av oss lever, tiden vi lever i och hur det påverkar oss. Det råder ju en kollektiv tidssvält, även om vi har otroligt många tidsbesparande kommunikationsmedel som ska göra så att vi får tid över.

”Analog planering är inte rock’n’roll. Men att springa alldeles för fort, att känna att du aldrig räcker till och att ständigt missa viktiga saker, det är inte så jäkla ballt det heller”

Ur Lise Hellströms bok ”Lises planering”

Lise Hellström tycker att det är viktigt att också planera onyttiga saker i sin planeringsbok. – Att läsa böcker tycker jag så himla mycket om, det hann jag inte med förut. Nu läser jag skönhetslitteratur i 30 minuter på arbetstid. Det är så jäkla skönt, efter lunch sätter jag mig i soffan. Sen kan det låta som att man är väldigt rigid eller tråkig som schemalägger läsning, men det är för att det verkligen ska bli av – för jag mår så bra av det, säger Lise Hellström.

I dag jobbar Lise som bokstavsillustratör och styr sin egen tid. Mejl och sociala medier sköter hon två gånger om dagen enligt sin kalender. De flesta av mobilens notifikationer är avstängda. Hon tar paus ofta, åtminstone varje timme.

– Jag försöker att inte sätta mig med telefonen, utan försöker sitta och ”tom-glo” lite. Jag hinner mycket mer nu, mycket beror på att jag gör en sak i taget.

Lise planerar också in ”onyttiga” saker i kalendern.

– Ja, livet är alldeles för kort för att bara leva så här redigt. Det är inte det man kommer att glädjas åt när man ligger på sin dödsbädd: ”Säga vad man vill, men jag hade alltid städat hemma”. Utan det är de andra sakerna, som man får skohorna in, knö in i livet, säger hon.

LISES METOD MED ANALOG PLANERING

• Lise Hellström utgick från bullet journaling, som hon hittade på nätet. Det är ett analogt system med text och symboler som hjälper till att organisera ditt jobb eller privatliv, en slags dagbok, planeringskalender och anteckningsbok i ett. Letar man på nätet finns exempel på mer eller mindre smyckade bullet journaling.
• Lise har utvecklat den här metoden. Där ryms veckoplaneringar med drömmar och brain dumps: tankar och som dyker upp och riskerar att gå förlorade om de inte skrivs ner. Du kan börja med en årslista med exempelvis familjens födelsedagar, fortsätta med en kvartals- och/eller månadslista, veckolista och dagslista.

• Du kan göra tomma rutor framför varje uppgift eller möte, när en uppgift är halvklar ritar du i halva rutan. Är den helt klar fyller du i hela rutan. Det är viktigt för din självkänsla att stryka ett streck över färdiga uppgifter.
• Hinner du inte med uppgiften, ritar du en pil vågrätt genom rutan och flyttar den till en annan dag.
• Det räcker med att du sätter dig ner i en kvart-tjugo minuter en gång i veckan och ser över vad som händer/ska göras i veckan. För in det på respektive dag.

• Ta din tid och använd en penna du gillar. Bläddra fram och tillbaka mellan veckorna för att få överblick. ”Du har mycket lättare att komma ihåg det du har skrivit när du har en penna i handen”, säger Lise.